Spøgelsesnet, Tonga

Valar i Tonga ska slippa fastna i fiskeredskap

Nyheter

Vi finansierar workshops som lär fiskare hur man räddar valar som fastnar i fiskeredskap på deras egna stränder. Om de inte befrias dör valarna.

Utbildningen tog nyligen plats i Neiafu, Tonga i Oceanien. Under två dagar med undervisning och praktiska övningar fick 10 deltagare lära sig hur man på bästa möjliga sätt tar loss valar som fastnar i fiskeredskap. Vi ger dem också de specialistverktyg som kan behövas för att skära loss valarna.

Bland de medverkande var valskådningsföretag och regeringsmedlemmar, inklusive två anställda på Vanuatus Fiskerimyndighet. 

Hundratusentals valar och delfiner dör

Uppskattningsvis dör omkring 300 000 valar och delfiner intrasslade i fiskeredskap varje år. Stora valar drar ofta med sig fiskeredskapen i flera månader innan de dör. 

Det är riktigt farligt att närma sig de här intrasslade valarna utan någon träning. Men med nödvändiga verktyg och kunskap kan den som vill hjälpa till utrusta sig för att på säkrast möjliga sätt fria de intrasslade valarna. Det är målet med de workshops som organiseras av den Internationella valfångskommittén (IWC). 

Än så länge har vi finansierat workshops i Dominikanska Republiken, Ecuador och en stor del av Västindien. Detta hyllades nyligen när IWC anordnade ett möte på temat nedskräpning i havet på Hawaii. Vi var inbjudna för att presentera vår kampanj Sea Change, som handlar just om att rädda havets djur från övergivna fiskeredskap och annat som de fastnar i. 

Medan vi var där tog vi också möjligheten att hjälpa djur på ett väldigt praktiskt sätt, genom att ta del i the Hawaii Wildlife Fund  med uppdraget att rensa bort en stor mängd nät från stranden efter orkanen Iselle.

Läs mer om vårt arbete för vilda djur >>

Läs mer..