Värphöns

Stora livsmedelsföretag uppmanar EU att förbjuda burarna

Nyheter

Ledande livsmedelsföretag i EU har skickat ett gemensamt brev till EU-kommissionen och Europaparlamentet. De uppmanar till en utfasning av användningen av burar för lantbruksdjur, inklusive inredda burar för värphöns.  

ALDI Nord, Barilla Group, äggproducenten Fattoria Roberti, chokladföretaget Ferrero, IKEA, Jamie Oliver Group, Le Groupement Les Mousquetaires, Mondelēz International, Nestlé och Unilever har undertecknat brevet som betonar vikten av att fasa ut berikade burar även ur ett affärsmässigt perspektiv.

I brevet står att “burfria system är vanliga, ekonomiskt gångbara och skapar bättre livsvillkor för hönor”. Undertecknarna betonar att den pågående omarbetningen av djurskyddslagstiftningen är ett perfekt tillfälle att stoppa burarna för lantbruksdjur – och att börja med värphöns. De skriver också: “Vi är beredda och villiga att dela med oss av våra kunskaper och samarbeta för att nå detta mål”.

Många företag har gått före genom att redan ha fasat ut burar i sina leverantörskedjor. En burfri framtid är möjlig. EU måste nu ändra lagstiftningen för lantbruksdjur, direktiv 98/58/EC, så att den grymma användningen av burar upphör – för alla lantbruksdjur.”  

Stora livsmedelsföretag uppmanar EU att förbjuda burarna

Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige:

Det vetenskapliga stödet för ett förbud mot burar är överväldigande – europeiska lantbruksdjur lever miserabla liv instängda i små burar. Många djur förnekas viktiga och basala behov och får inte utlopp för naturligt beteende. Det finns bättre sätt, därför uppmanar vi nu EU-kommissionen att uppdatera lagstiftningen så att den inte längre tillåter djur att lida i bur. Att ha stöd från stora företag betyder enormt mycket.

Företagen ställer sig i brevet bakom kravet i medborgarinitiativet ”End the Cage Age” – som spreds av 170 europeiska organisationer och signerades av 1,4 miljoner EU-medborgare – att förbjuda användningen av burar. Runt om i EU är över 300 miljoner lantbruksdjur årligen instängda i burar – vi vill nu se ett slut på det.

Här kan du läsa brevet 

Burfria system är vanliga, ekonomiskt gångbara och skapar bättre livsvillkor för hönor

Läs mer..