pig, UK

Grisarna som rymde varje natt

Nyheter

Suggorna överlistade lantbruksarbetarna när de rymde från sina burar på nätterna

Kate Blaszak är en av våra experter på lantbruksdjur. Nyligen besökte hon en grisgård i Thailand för att lära sig mer om deras system och träffa bönderna och djuren. Då fick hon höra en berättelse som visar hur smarta grisar är.

”Denna händelse får mig verkligen att le. Varje morgon, när personalen började arbetsdagen, brukade de hitta 40 av gårdens 360 suggor, i all tysthet, strövandes tillsammans ute på gården i gryningsljuset."

pig_uk_800x533_1015000

En sugga som hålls med andra suggor och har tillgång till strö.

De hade överlistat personalen och hoppat ut från sina burar någon gång under natten. Dessa grisar återvände till sina burar varje morgon, bara för att följande natt ge sig iväg på ännu en nattlig utflykt vid första bästa tillfälle.

Suggor 1 - Lantbruksanställda 0.

Briljant. Dessa intelligenta djur visste exakt vad de ville och hur de skulle få det! De kunde känna lukten av frihet och ett mer naturligt sätt att leva och nöjde sig inte med att vara instängda när det fanns bättre alternativ.

Instängda och ensamma

Dessa grisar hade mer tur än de flesta andra.

De hade smakat på friheten medan de hölls i grupper under dräktigheten och kunde röra sig fritt, välja var de ville ligga, när de skulle äta och vilka grisar de ville umgås med.

pig_nondisclosed_800x533_1020455

En sugga som hålls fixerad, alltså i bur. Det hårda golvet kan orsaka problem för klövarna och ge andra kroppsskador.

Men efter födseln flyttades de tillbaka till burar där de hölls ensamma för att bli inseminerade, till en yta som inte var större än ett vanligt kylskåp, där de varken kunde vända på sig eller umgås.

Så ser livet ut för miljoner andra suggor runt om i världen.

Tre av fyra suggor hålls i små gallerburar under hela sitt vuxna liv och får inte sina mest grundläggande behov tillgodosedda.

Det är inte konstigt att dessa grisar blir stressade och deprimerade, biter på gallret i sina burar och tuggar i luften av frustration.

Men dessa suggor kämpade emot. Eftersom de hade hopp, beslutsamhet och starkare ben efter att inte alltid ha hållits i burar, lyckades de djärvaste av dem rymma varje natt. Just dessa grisar hade bestämt sig för att leva fullt ut -  och de är inte de enda.

‘Jane Goodall för grisar’

Det mesta av världens fläskkött kommer från industriell uppfödning, där de flesta grisar lever i förhållanden som är så onaturliga man bara kan föreställa sig. Det innebär dock inte att grisarna har glömt sina naturliga instinkter.

pig_netherlands_800x533_1020692

Ännu en sugga som hålls i grupp med strö som har sluppit öronklipp.

1989 gjorde Stolba och Wood-Gush, som kan ses som ‘Jane Goodall för grisar’, viktig forskning.

För att förstå vad tamgrisar skulle göra om de återvände till sin naturliga miljö i det fria, släpptes en mindre grupp grisar ut i ett skogsområde.

“Wild at heart”

Föga överraskande agerade tamgrisarna som sina vilda motparter. De bökade i marken, letade efter nötter, växter och insekter att äta. De vände runt på jorden och utforskade den med sina kraftfulla trynen.

Suggorna höll ihop i grupper för att skydda sina ungar och skapade bekväma bäddar att vila på, sova och föda i. De tog skugga under träd och vältrade sig i gyttja när det blev för varmt. De la sig i solen för att värma sig när det blev kallt. 

Dessa otroligt starka behov kan inte avlas ut ur grisar, trots att tusentals år gått sedan de började tämjas av människor. Grisar behöver kunna utföra dessa naturliga behov för att ha ett gott liv.

pigs_brazil_800x533_1016482

Grisar som hålls i grupp och får dagsljus och ventilation men inte någon berikning, som strö. Deras öron och knorrar är klippta, vilket inte är bra för djuren.

Så när dessa suggor hoppade ut ur sina burar sände de ett tydligt meddelande till lantbruksarbetarna: De behöver kunna bete sig naturligt och förtjänar ett liv värt att leva. Allt personalen behövde göra var att lyssna.”

Vill du vara med och stödja vårt arbete för att ge grisar bättre liv?

Stöd nu

Just dessa grisar hade bestämt sig för att leva fullt ut - och de är inte de enda.