Besökare får inte längre röra koalorna i världens största reservat

Besökare får inte längre röra koalorna i världens största reservat

Nyheter

Världens största reservat för koalor, Lone Pine Koala Sanctuary i Brisbane i Australien, har bestämt att besökare inte får ha närkontakt med koalorna. Det är en stor framgång för koalorna och World Animal Protections kampanj för ett förbud.

Stoppet innebär att över hundra koalor i Lone Pine-reservatet nu äntligen slipper att utsättas för stressande kontakter med besökare. Beslutet kommer två år efter att vi släppte vår rapport "Too Close for comfort".

Too Close for comfort  

I rapporten avslöjar vi vilket lidande närkontakt med människor kan leda till för vilda djur och uppmanar australiska anläggningar att sluta erbjuda besökare att få hålla i koalor.

Koala i träd

World Animal Protection anser att all närkontakt mellan vilda djur som koalor och besökare i djurparker – som att få klappa, komma nära och fotograferas med – måste stoppas.

Det är inte naturligt för vilda djur att ha närkontakt med människor. Närkontakten kan vara mycket störande och stressande för djuren och också innebära risker för både djurens och besökarnas säkerhet och hälsa.

Viktig förebild i Queensland

Lone Pine-reservatet ligger i delstaten Queensland i nordöstra Australien, som till skillnad från andra delstater inte stoppat närkontakt med koalor.

World Animal Protection vill att delstatsregeringen ska förbjuda all närkontakt mellan koalor och människor – med undantag för de djurvårdare och veterinärer som hjälper koalorna. Till dess välkomnar vi alla enskilda initiativ i den riktningen.

Koala i träd

Suzanne Milthorpe, som arbetar för World Animal Protection i Australien, säger:

"Det är fantastiskt att se en så framträdande turistanläggning i Queensland stoppa den grymma närkontakten med koalor. Vi ser fram emot att andra stora anläggningar i närheten av Brisbane, som Australia Zoo och Dreamworld, gör som Lone Pine. Framtidens djurturism handlar om att se vilda djur i det vilda där de hör hemma. Turister tar i allt större utsträckning avstånd från föråldrade, stressande selfies med vilda djur”.

Djurparksguiden.se

Vill du veta hur läget är i Sverige? Vilka svenska djurparker som inte tillåter närkontakt med vilda djur – och också hur djurvänliga de är när det gäller andra kriterier än närkontakt? Det kan du läsa om i World Animal Protections kartläggning av 21 av Sveriges större djurparker i Djurparksguiden.se:  

www.djurparksguiden.se

 

 

Var med och hjälp världens djur!

Svenska World Animal Protection är en del av en stor global organisation som arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa djurvänner. Tillsammans är vi World Animal Protection.

Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Ja, jag vill hjälpa djur  

Läs mer..

Betesrätten i fokus när World Animal Protection var i Almedalen

Nyheter

Vår närvaro under årets Almedalsvecka blev en succé! Tillsammans med andra organisationer anordnade World Animal Protection två fullsatta seminarier. Ett med utfrågning av riksdagspolitiker och ett om djurskydd i livsmedels­industrin. Under båda seminarierna hamnade den högaktuella frågan om kornas betesrätt i centrum.

World Animal Protection avslöjar stora brister i svenska djurparker

Nyheter

Sommar, semester och dags för en ny djurparkssäsong. Men hur djurvänliga är svenska djurparker? Det har World Animal Protection tittat närmare på i Djurparksguiden.se: bara 2 av 21 klarar alla kriterier för djurvänlighet! Bland de mest välbesökta finns uppenbara brister hos både Kolmården och Skansen – och Skansen-Akvariet får en bottenplacering.

World Animal Protection Sverige

Björnen Chinh räddad från sin bur efter 20 år

Nyheter

Efter 20 har björnen Chinh i Vietnam äntligen fått komma ut ur sin trånga bur och flyttats till ett nytt liv i ett djurvänligt reservat. Tack vare ett samarbete mellan World Animal Protection, FOUR PAWS och det vietnamesiska departementet för skogsskydd.