Vi redder hunde og andre dyrs liv i Sierra Leone efter mudderskred – og arbejder for at forhindre en rabiesepidemi i kølvandet på katastrofen.

Hjälp är på väg till lidande djur efter ödeläggande jordskred i Sierra Leone

Nyheter

Tusentals hundars liv är i fara i Sierra Leones huvudstad Freetown efter att jordskred har ödelagt staden.

Vårt katastrofteam har ett nära samarbete med landets smittskyddsmyndighet för att underlätta för djuren och undvika en rabiesepidemi. Teamet organiserar och övervakar mobila veterinärteam och delar ut nödhjälpspaket.

”Vi är djupt tagna av situationen i Sierra Leone och känner för alla som drabbats. På plats kommer vi att behandla djur som skadats och förhindra smittspridning av smittsamma sjukdomar som rabies. Det kommer att förbättra situationen för många djur och vara enormt viktigt för återuppbyggandet av samhället”, säger vår generalsekreterare Roger Pettersson.

Sammanlagt får 14 200 djur nödhjälp av vårt katastrofteam:

  • 1 500 djur får mat
  • 1 500 hundar blir vaccinerade mot rabies
  • 1 000 hundar, 200 grisar och 10 000 hönor i de värst drabbade områdena runt Freetown får veterinärvård under två veckor

Extra sårbart för hundarna i Sierra Leone

Det finns bara fyra yrkesverksamma veterinärer i hela landet och tillgången på veterinärutrustning är begränsad. Det innebär att djuren i Sierra Leone är extra sårbara -  tusentals hundar får kämpa för sin överlevnad på Freetowns gator efter tio års inbördeskrig och Ebolakrisen. 

1019761

Veterinärteamet i Freetown kommer att:

  • Hjälpa djuren som skadats av jordskred och ge dem hjälp att överleva
  • Distribuera nödhjälpspaket med bland annat förband, läkemedel och vacciner
  • Bedöma behoven på kort och lång sikt i samarbete med regeringen.
1019778

Så många hundar som möjligt ska vaccineras

Tennyson Williams, som är chef för World Animal Protections afrikanska kontor, säger: 

”Redan innan denna katastrof var hundproblemet nära bristningsgränsen. De fruktansvärda jordskreden under de senaste veckorna har förändrat situationen från dålig till värre. Dessa hundar är i akut behov av hjälp; de är skadade, svälter och riskerar att smittas av sjukdomar."

Han fortsätter: "Vi är också väldigt bekymrade över att rabies kan börja spridas okontrollerat. Myndigheterna gör allt de kan för att vaccinera så många hundar som möjligt.”

1019766

Vill du bidra till vårt arbete för att hjälpa djur vid katastrofer? Ge en gåva idag >>

Du kan också SMS:a Animal 150 (för en gåva på 150kr) eller Animal 400 (en gåva på 400kr). Eller Swisha valfri summa till 9001744, skriv då "Katastrof" som meddelande. 

Läs mer om vårt arbete för katastrofberedskap och hjälp till djur vid naturkatastrofer >>

Redan innan denna katastrof var hundproblemet nära bristningsgränsen. (...) Dessa hundar är i akut behov av hjälp; de är skadade, svälter och riskerar att smittas av sjukdomar.

Läs mer..