Vores vietnamesiske partnerorganisation har afsløret en mand, der handlede med vilde dyr og deres kropsdele.

Arresterad för illegal handel: Sålde myrkottar och björntassar

Nyheter

Vår vietnamesiska partnerorganisation har avslöjat en man som har handlat med vilda djur och deras kroppsdelar. Nu är han gripen av polisen.

En man som länge har varit misstänkt för att vara involverad i illegal handel med vilda djur i Vietnam har nu blivit arresterad och inväntar rättegång. Det är tack vare vår lokala partnerorganisation Education for Nature Vietnam (ENV) som tidigare under året infiltrerade mannens nätverk tillsammans med polisen.

Myrkottar och björntassar

Mannen vid namn Nguyen Truong Thong – även känd som Thong Sinh – blev arresterad på ett café där han sålde två vinburkar som innehöll sällsynta myrkottar. En razzia i hans hus avslöjade dessutom 12 björntassar och andra olagliga föremål tillverkade av kroppsdelar från vilda djur.

1013046

”Björntassar kan säljas för 75 till 200 amerikanska dollar på den svarta marknaden. Efterfrågan på den typen av produkter orsakar omfattande och obegripliga lidanden hos vilda djur i Asien varje år. Många arter är på väg att dö ut”, berättar Karanvir Kukreja som leder vårt kampanjarbete med vilda djur.

I Vietnam äter man myrkottar på restauranger och deras skal är en ingrediens i traditionell asiatisk medicin.

Nära utrotning

”Efterfrågan på myrkottar och deras skal är ett växande problem i Vietnam, men de flesta myrkottarna säljs vidare till Kina. Myrkottar är nu en av de mest utrotningshotade arterna av däggdjur i världen” säger Karanvir.

1015458

ENV har varit Nguyen Truong Thong på spåren sedan 2015. Då fick de först information om att han kunde vara inblandad i illegal handel med vilda djur – inklusive kroppsdelar från björnar och tigrar samt elfenben.

Konfiskerade djur och åtal

Vi har stöttat ENV:s efterforskningar om illegal handel med vilda djur i mer än fem år.

”De har gjort ett fantastiskt arbete” säger Karanvir och fortsätter:

”Tack vare engagerade medarbetare från ENV:s avdelning med handel av vilda djur samt deras volontärnätverk är tusentals djur och kroppsdelar konfiskerade. Och genom ENV:s samarbete med polismyndigheterna har valutahandlare åtalats, reklam och menyer med kött från utrotningshotade djur har tagits bort och företag och marknader har stängts.”

Vi har samarbetat med ENV i ungefär nio år – inte bara kring illegal handel med vilda djur utan även för att få ett stopp på industrin med björngalla

Läs också Vi vill stoppa försäljningen av varanpenisar hos större nätbutiker >>

Nytt samarbete mot handel med vilda djur >>

Myrkottar är nu en av de mest utrotningshotade arterna av däggdjur i världen

Läs mer..