Desmerkat på farm

Våra hemliga utredare räddar tusentals djur

Nyheter

Vårt undercover-team avslöjar några av de värsta formerna av djurplågeri och utnyttjande av djur över hela världen. Tack vare deras hemliga efterforskningar kan vi hjälpa tusentals djur.

Undercover-teamets arbete är så hemligt att vi inte kan avslöja namnen på de sex utredarna i teamet – det skulle kunna äventyra både deras arbete och personliga säkerhet. Men vi har intervjuat en i teamet om hennes arbete – låt oss kalla henne ”Sarah”.

Småpratade medan elefanter fick stryk

”Vi samlar in bevis i vardagssituationer, så vi är tvungna att smälta in i omgivningarna och verka som att det vi gör är helt normalt”, berättar Sarah, som nyligen var i Thailand för att undersöka populära turistmål. Syftet var att avslöja det lidande som elefanter och tigrar utsätts för i syfte att underhålla turister.I en elefantpark med särskilt usla förhållanden skulle Sarah samla in så många bevis som möjligt för hur brutalt djuren blir behandlade. Därför tvingades hon småprata med elefantskötarna medan hon log som om hon var glad och opåverkad av situationen.”Till och med när jag kunde höra den skarpa smällen av att elefanterna blev slagna hårt i huvudet med elefantkrokar var jag tvungen att bara stå och le. Annars skulle elefantskötarna kunna misstänka att jag tyckte illa om deras behandling av elefanterna och inte tillåta att jag filmade dem.”

elefantkrog

”Det är tungt att se rädslan i djurens ögon”

Sarah är också djupt involverad i att göra efterforskningar om den illegala handeln med vilda djur. ”Det är ett gigantiskt och mycket angeläget problem som bidrar till ett fruktansvärt lidande för miljoner djur”, säger hon.

”Jag har varit undercover på många kaotiska marknader och hos försäljare av vilda djur för att samla in bevis på att en särskild art säljs där. Den första utmaningen överhuvudtaget är att hitta den specifika art jag letar efter, för överallt finns tusentals olika djur och det råder febril aktivitet. Därefter ska jag försöka få fram den information som jag behöver av säljaren – och det utan att väcka misstankar. Samtidigt står det 10-20 andra potentiella köpare runt omkring mig och kämpar för att få säljarens uppmärksamhet.”När Sarah är på denna sorts uppdrag ska hon samla in bevis om en viss djurart - men överallt omkring sig ser hon också stort lidande hos andra djur, som säljs för att roa eller tjäna pengar åt människor.”Det är verkligen tungt att titta in i alla dessa djurs ögon och se hur mycket fruktan och smärta som gömmer sig därinne. Men min uppgift är inte att rädda just dessa djur där och då. Det är att dokumentera det jag kommer fram till.”

Tusentals djur har fått ett bättre liv

Hittills har undercover-teamet nått framgångar med över 50 ärenden. Det har inneburit stor skillnad för de djur, som har fått hjälp tack vare dem. Utredningarna har bland annat avslöjat det djurplågeri som palmmårdar i kaffeindustrin utsätts för och den grymma traditionen med björnhets i Pakistan.Vi kan inte berätta för mycket om teamets pågående uppdrag men vi kan avslöja att en vild reptilart snart kan få möjlighet att få stanna i det vilda, där den hör hemma!En av undercoverteamets uppgifter är att avslöja hur vilda djur lider för att underhålla turister – du kan hjälpa oss genom att lära dig mer om och sprida vad underhållning med vilda djur innebär för djuren! >>

reddet-bjoern-balkasar
Läs mer..