Cristina ger allt för djuren

Cristina ger allt för djuren

Nyheter

Cristina Lapis har ägnat sitt liv åt att hjälpa djuren i sitt land. Hon har grundat Rumäniens äldsta djurrättsorganisation.

Med din hjälp har hon lyckats åstadkomma några otroliga bedrifter – hon har varit med och grundat Rumäniens första björnreservat och skapat bättre skydd för landets hundar. Här är hennes historia:

1013061-cristina-news-intext4

"Redan som liten flicka kände jag en djup empati för djur. På den tiden var människor mer omedvetna om cirkusdjurens lidande, men jag förstod problemen instinktivt.

Det fick mig att skrika och gråta under mitt första cirkusbesök. Jag stod inte ut med att se djuren tvingas till att hoppa genom eld. Mina föräldrar tog mig därifrån för att jag skulle lugna ner mig.

Mitt första besök på en djurpark var lika traumatiskt. Jag såg en räv som missmodigt vankade av och an bakom galler. Den räven hemsökte sedan mina drömmar under flera år. Den slutade först när jag räddat min första räv från en djurpark och släppt ut honom i den skogsbeklädda inhägnaden i det rumänska björnreservatet."

Hemlösa hundars skydd

Cristina är mest känd hos våra medlemmar för sitt arbete med björnarna, men från början grundade hon Asociatia Milioane de Prieteni (AMP), för att lösa Rumäniens enorma problem med hemlösa hundar. Många dödades av myndigheterna på gatorna.

1017224-cristina-news-intext1

”Jag sa till mig själv att jag måste göra något för att hjälpa till. Jag kan inte vara kvar i Rumänien utan att göra något för dessa stackars djur, så jag grundade AMP. Jag hade aldrig trott att det skulle bli vad det är idag”, förklarar hon.

Genom AMP öppnade hon Brasovs första och enda hundhem, som tar hand om och omplacerar över 1 000 hemlösa hundar varje år. Här erbjuds gratis sterilisering för alla hundar och andra husdjur och sedan 1999 har de steriliserat över 20 000 djur.

Cristina fortsätter samarbetet med den lokala regeringen och myndigheterna för att skydda och förbättra välfärden för hemlösa hundar i Brasov.

Läs om vår kampanj för att förbättra livet för hundar över hela världen >>

1015881-cristina-news-intext2

Avslöjade fångenskapens grymhet

1998 fick World Animal Protection ett turisttips, som Cristina undersökte. Tipset ställde henne ansikte mot ansikte med det motbjudande lidande som Rumäniens olagligt tillfångatagna björnar får stå ut med.

Hon hittade tre europeiska brunbjörnar – Cristi, Lydia och Viorel – som levde under fruktansvärda förhållanden i närheten av en lokal restaurang. Hon blev förskräckt.   

”De satt i fruktansvärda burar; smutsiga, blöta, och utan dricksvatten. Inte ett spår av den skog som de hade blivit tagna ifrån. När jag såg dem, stående på sina bakben, stora och magra, med matt päls, kände jag mig svag i knäna och bara grät.”

Kort efteråt hittade hon Maya, en annan björn i fångenskap, som levde i en bur nära Dracula-slottet i Brasov.

”Hon låg ner i sin smutsiga bur, svältande och uttorkad. Varje dag reste min make och jag sex mil för att mata henne och tre andra björnar. Vi var även tvungna att ge dem vatten, eftersom deras ägare sa att det var för dyrt att ge dem vatten.”

”Det värsta var när jag insåg att dessa björnar inte var de enda olyckliga björnarna i Rumänien, utan att många fler var utsatta för denna grymma behandling.”

Sorgligt nog dog Maya, trots Cristinas försök att hålla henne vid liv.

Björnarnas reservat  

”Från den stunden gav jag ett löfte till Maya att aldrig låta några andra björnars liv sluta som hennes. Jag skulle ge allt – mina pengar, min hälsa och mitt liv - för att rädda de andra.”

Cristina tillägnade de kommande tio åren med att arbeta med oss för att finansiera och bygga reservatet. Hon samarbetade också med den rumänska regeringen för att befria landets tillfångatagna björnar.  

Det förvånar inte när hon säger att ett av hennes största ögonblick i livet var att se Cristi och Lydia ta sina första steg i frihet när de i augusti 2005 klev in i reservatets vackra inhägnad.  

1016418-cristina-news-intext3

Att förverkliga drömmar

Idag har reservatet, som ligger nära Zarnesti, 82 björnar på 69 hektar skog. Inga av dem skulle ha varit där utan Cristinas ansträngningar.

Vår björnexpert Victor Watkins säger: ”Det är rent fantastiskt vad Cristina har uppnått. När vi började arbeta med detta sa alla till oss att vi var galna och att det skulle vara omöjligt att skapa ett sådant björnreservat i Rumänien. Men AMP har, med World Animal Protections stöd, skapat vad som förmodligen är det bästa björnreservatet i världen.”

Men Cristina är blygsam om sin egen insats. Hon säger att hon aldrig hade kunnat genomföra sina drömmar utan sin hårt arbetande personal, volontärer, World Animal Protections supportar och hennes största stöd – maken Roger.

”Han har hjälpt mig så mycket. Vi hade inte kunnat uppnå det vi har gjort utan honom. Han har varit hjärnan bakom allt.”   

Victor har själv sett det stöd som Roger har gett Cristina och AMP.

”Roger, som är en framgångsrik affärsman och ingenjör, visste hur de bäst kunde bygga reservatet, det första i sitt slag i Rumänien. Han bidrog med expertis och lösningsförslag och arbetade morgon till kväll varje dag för att försäkra sig om att bygget blev solitt,” säger han.

Läs om de två björnarna Masha och Grisha som nu fått ett gott björnliv i Zarnesti-reservatet >>

Rumäniens framtid

Trots framgången med reservatet har Cristina fler drömmar.

”Jag kommer bara att vara lycklig när det inte finns några reservat i världen, inte för björnar eller för något annat djur. Idealiskt vore att detta reservat som vi arbetat så hårt med inte ens existerade. Även om det är ett femstjärnigt reservat, så finns det någonstans ett stängsel och dessa djur är inte fria.”

Hennes nästa projekt är att utöka AMP:s utbildningsarbete, så att ungdomar, som är Rumäniens framtid, förstår hur grymt det är att hålla björnar i fångenskap. På så sätt kan man försäkra sig om att deras lands vilda djur är skyddade.

”Jag har kommit att inse att reservat bara är en del av bilden – vi måste lära nästa generation att inte misshandla och utnyttja djuren. Vi måste bryta cykeln av likgiltighet och grymhet och inge en känsla av medlidande och respekt för djuren, i våra barn.” 

Läs fler nyheter från björnreservatet i Zarnesti >>

Bli Animal Protector - stöd vårt arbete med en gåva varje månad >>

Jag har kommit att inse att reservat bara är en del av bilden – vi måste lära nästa generation att inte misshandla och utnyttja djuren. Vi måste bryta cykeln av likgiltighet och grymhet och inge en känsla av medlidande och respekt för djuren, i våra barn.

Läs mer..