
Delfin slog ihjäl sig under show
Nyheter
Den 14-åriga delfinen Jett har dött under en show i USA. Olyckan skedde i Gulf World Marine Park i Panama City i Florida. När Jett gjorde ett högt hopp landade han så illa att han slog i huvudet i bassängkanten och dog.
Lina Dahl, som är kampanjansvarig för vilda djur i svenska World Animal Protection, ser det tragiska dödsfallet som en konsekvens av en respektlös inställning till delfiner:
– World Animal Protection tar helt avstånd från att vilda djur används som underhållning. Delfiner hör hemma i frihet i haven – inte i fångenskap i onaturliga miljöer där de tränas att lära sig cirkuskonster för att roa åskådare. I en liten trång bassäng är det tyvärr inte förvånande att något så här fruktansvärt händer. Jag hoppas verkligen att Jetts död kan bli en allvarlig tankeställare både för dem som anordnar delfinshower och för dem som betalar för att titta på dem. Det måste bli ett slut på showerna – vilda djur i fångenskap är inget nöje!
Jett är den fjärde delfinen som dött på mindre än ett år i Gulf World Marine Park. I oktober 2024 dog tre delfiner – Gus, Turk och Nate – inom några dagar efter varandra. Delfinariet har fortfarande inte gett någon klargörande förklaring till dödsfallen, men mönstret är tydligt: delfiner dör i en alarmerande takt och de förhållanden de utsätts för är oacceptabla.
Delfiner i fångenskap mår generellt sett sämre en vilda delfiner. De är mer mottagliga för sjukdomar, sannolikt till följd av stress, frustration och en onaturlig tillvaro. De kan uppvisa aggressiva beteenden mot varandra och ägna sig åt självskadebeteenden, som att simma med huvudet före rakt in i bassängkanten upprepande gånger.
En onaturlig bassänganläggning i fångenskap kan aldrig ge rätt förutsättningar för bra djurvälfärd. Det handlar ofta om ganska karga, stimulansfattiga miljöer som varken erbjuder tillräckligt djupt vatten eller tillräcklig yta att röra sig på för delfinerna. I det vilda kan delfiner utan problem simma sex mil per dag!
Skriv på för att göra TUI delfinvänligt
Resebolag spelar en viktig roll för underhållning med delfiner och andra vilda djur, när de marknadsför och säljer biljetter till olika aktiviteter. Det kan vara svårt för turister att veta vad som pågår bakom kulisserna när resebolag gör okritisk reklam för underhållning med vilda djur.
TUI, som är ett av Sveriges största resebolag, tjänar pengar på att vara en del av den globala nöjesindustrin med delfiner. Lina Dahl hoppas därför att många ska stödja den kampanj som World Animal Protection driver för att göra TUI delfinvänligt:
– Vi samlar in namn för att få TUI att säga nej till delfinunderhållning. Skriv på namninsamlingen redan i dag, så är du med och uppmanar TUI att ta ansvar för delfinernas välfärd. Sprid gärna denna information och be andra att också skriva på. Ju fler vi är, desto större chans är det att TUI lyssnar på oss och blir delfinvänligt.
▶ Din hjälp är viktig!
Vi är mycket tacksamma om du stödjer vårt arbete för en djurvänligare värld. World Animal Protection är en global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi är verksamma över hela världen har kontor i Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika, Asien och Oceanien.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa gåvogivare. Tillsammans är vi fler än 250 000 djurvänner som hjälper djur varje månad över hela världen.
Om du inte redan är gåvogivare, är vi är mycket tacksamma om du också vill vara med och skapa en djurvänligare värld: