Ditt engagemang för djuren är mycket viktigt. Det finns miljarder djur som lever under svåra förhållanden runt om i världen. Tack för att du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande. Som att se till att elefanter i Thailand kan få leva i trygga, djurvänliga reservat.

Möt elefanterna i Somboon-reservatet i Thailand

Blogg

Ditt engagemang är mycket viktigt för en djurvänligare värld. Det finns miljarder djur som lever under svåra förhållanden. Du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande. Som att se till att elefanter i Thailand kan få leva i trygga, djurvänliga reservat.

Möt elefanterna i Somboon-reservatet i Thailand

Lina Dahl, som är kampanjansvarig här på World Animal Protection Sverige, kom nyligen hem från en resa till Thailand. Här berättar hon om sina möten med elefanter i det djurvänliga reservatet Sombon Legacy Foundation, som World Animal Protection stödjer:

”Bilresan från Bangkok tog drygt två timmar och ju närmare jag kom desto grönare blev miljön runtomkring. Den thailändska landsbygden är fantastiskt vacker och här finns naturliga livsmiljöer för elefanter.

Somboon Legacy Foundation ligger i Kanchanaburi. Det är en trygg plats på 40 hektar för elefanter som har grymma liv i fångenskap bakom sig, i skogsindustrin och inom den thailändska turistnäringen. Somboon specialiserar sig på äldre elefanter och de kan bli upp till 60 år gamla.

Möt elefanterna i Somboon-reservatet i Thailand

I dagsläget finns det tre elefanter i reservatet och jag fick möta alla tre: honorna Kham Phaeng, Kamoon och Malee. Det var en fantastisk upplevelse! Vi hade inget stängsel mellan oss och jag tittade länge på när de smaskade i sig olika godsaker som frukt och bananträd. Samtidigt fick vi otroligt mycket information om elefanternas historik och om själva elefantreservatet av Manouk, som är en av dem som startade verksamheten.

Somboon har en hands off-policy, som innebär att besökare inte får klappa eller komma för nära elefanterna. Den här policyn är avgörande för att göra reservatet genuint elefantvänligt: elefanterna ska få leva på sina egna villkor och därför måste alla – förutom deras skötare mahouterna – hålla sig på minst 20 meters avstånd för att inte störa dem.”

Befriade från tuffa liv

”Kham Phaeng räddades från en anläggning i Pattaya, där turister fick rida på henne. När hon inte tvingades bära turister på sin rygg, stod hon fastkedjad i benen med bara 15 cm långa kedjor, så att hon hade mycket svårt att röra sig. Hon kunde inte ens ligga ner och sova! Nu får hon leva ett naturligt elefantliv utan kedjor och njuter av all mat som serveras under dagarna.

Möt elefanterna i Somboon-reservatet i Thailand

Kammoon var tidigare en tiggarelefant som tvingades gå runt på turisttäta gator i Bangkok för att få människor att ge pengar. Elefanter har känsliga fötter – och det är definitivt inte naturligt för dem att gå på hård asfalt. Fötterna kan spricka, ibland så djupt att såren går genom skinnet på dem. Det är otroligt smärtsamt. Kammoons fötter får idag gå på ett mjukt, naturligt underlag. Hon älskar att äta mat och att ta små tupplurar på dagen.

Kammoon är Malees största stöd. Malee är en snäll och försiktig elefant som förlitar sig helt på Kammoon. Innan hon kom till reservatet användes hon i skogsindustrin för att dra tunga trädstammar i skogen. Elefanter används för skogsavverkning i terräng där lastbilar har svårt att komma fram. De tvingas slita från soluppgång till solnedgång och lämnas brutalt att dö i skogen om de skadas.

Och tyvärr är det inte sällan som elefanterna bryter sina ben på grund av det hårda skogsarbetet. Malee är inget undantag – hon har fortfarande problem med sitt vänstra bakben efter att det skadades under det hårda arbetet i skogen. Det är inte heller ovanligt att elefanterna i skogsindustrin får stimulerande droger, för att de ska orka arbeta mer.
 Möt elefanterna i Somboon-reservatet i Thailand

Till skillnad från Kammoon tar Malee god tid på sig att äta och plockar ut de bästa bitarna. Hon tillbringar det mesta av sin vakna tid med att umgås med Kammoon och älskar att svänga runt grenar med sin snabel.”

Omsorg i en naturlig miljö

”Med sin tuffa bakgrund i fångenskap behöver Kham Phaeng, Kammoon och Malee stöd för att kunna leva bra liv. Här i reservatet är de i en naturlig livsmiljö för elefanter och samtidigt ser deras mahouter till att de får den omsorg de behöver.

Mahouterna är viktiga för elefanterna. Och elefanterna är också viktiga för skötarna. Till skillnad från mahouterna som blir utnyttjade för minimal lön i turistindustrin, lever mahouterna här tillsammans med elefanterna och får bra betalt för sitt arbete, semester och har bra arbetsförhållanden. Elefanterna kan medicineras och tas hand om på ett professionellt sätt av de här tränade mahouterna som känner elefanterna väl.

Manouk sammanfattar tydligt den anda av hänsyn som finns i reservatet när hon berättar om relationen mellan skötarna och elefanterna: ’Mahouterna behandlar elefanterna med respekt och därför behandlar vi mahouterna med respekt’.

I slutet av dagen var det dags för elefanterna att bada i kanalen. Jag, mahouterna och elefanterna gick tillsammans mot vattnet. Vi stod sedan på en platå lite högre upp och tittade på när Kham Phaeng, Kammoon och Malee verkade stortrivas med att vara i vattnet.  

Möt elefanterna i Somboon-reservatet i Thailand

Många elefanter har aldrig upplevt vatten så de kan tycka att det är lite läskigt först. Men snart brukar de uppskatta att få tvätta sig och inte minst att kunna svalka sig i värmen. Mahouterna badar med elefanterna för att stärka kontakten till dem. Sedan går elefanterna själva upp ur vattnet när de tycker att de har badat tillräckligt för dagen. Då vet de att de kommer att få mat, så de kan bli ivriga och skynda på när de är hungriga.

Möt elefanterna i Somboon-reservatet i Thailand

Till skillnad från elefanterna i turistindustrin – som kan tvingas jobba varje dag under resten av sina liv – får Kham Phaeng, Kammoon och Malee nu äntligen leva naturliga elefantliv. Precis som alla elefanter bör få göra.”  

 

Tack vare dig

Jag är mycket tacksam för att du hjälper djur varje månad, året om som månadsgivare. Den här regelbundna hjälpen är mycket viktig, eftersom den gör det lättare att planera insatser för djuren på längre sikt. Som att se till att elefanter i Thailand kan leva ut sina dagar i djurvänliga reservat. Eftersom en elefant kan leva i upp till 60 år så är det viktigt med månadsgivares stöd som ger under många år. En elefant äter mycket och en äldre elefant behöver också viktig vård för att må bra och kunna leva ut sina dagar välmående. 

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld!  

 

 

Läs mer..

Räddade jättemyrsloken Fadinha utsläppt i Brasilien

Blogg

Tack för att du är med och skapar en djurvänligare värld. Jättemyrsloken Fadinha fick hjälp efter de katastrofala skogsbränderna i Brasilien. Nu har hon äntligen fått komma tillbaka till sin naturliga livsmiljö igen.

Hjälp till hemlösa hundar i krigets Ukraina

Blogg

Tack för att du är med och skapar en djurvänligare värld! I samarbete med den nederländska organisationen Animal Heroes hjälper vi utsatta hundar i det krigsdrabbade Ukraina.

Animal Protector

Bättre villkor för grisar i Kina

Blogg

Tack för att du är med och skapar en djurvänligare värld! I Kina har World Animal Protection inlett ett samarbete med livsmedelsjätten C.P China som innebär viktiga förbättringar för kinesiska grisar.

Animal Protector