A wild tiger takes a swim - World Animal Protection

Milda straff för tjuvjägare underminerar skyddet för tigrar

Nyheter

Vår nya rapport varnar för att korta fängelsestraff och låga böter inte avskräcker tigerjägare i Indonesien från att döda de utrotningshotade djuren.

Rapporten ‘Examining the shifting patterns of poaching from a long-term law enforcement intervention in Sumatra’ bygger på tigerpatrullernas anteckningar i nationalparken Kerinci Seblat i Indonesien mellan åren 2005 till 2014. Den publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften ‘Biological Conservation’. Den visar att ansträngningarna för att skydda parkens tigrar var mycket effektiva men underminerades av de milda straffen för tjuvjägarna.

“Tigrar har stora problem. Fångade och vettskrämda i tjuvjägarnas fällor slaktas de på grymma sätt för skinnet, klor och ben. Vakter arbetar dygnet runt för att skydda dessa vackra stora katter men deras hårda arbete måste stöttas av fängelsestraff och böter som är avskräckande höga och får tjuvjägarna att tänka en extra gång innan de sätter sina fällor,” säger Dr Neil D’Cruze, som är forskningschef för vårt arbete med vilda djur och var med och skrev rapporten. 

Denna forskning kan bidra till att skapa en värld där tigrar kan leva tryggt. Vi vill också bidra till att stoppa det oacceptabla och fruktansvärda lidandet för tigrar när de fångas i tjuvjägarnas fällor och sedan dödas för sina kroppsdelar. 

Nationalparkens vakter räcker inte

Under de tio år som studerades fanns det sammanlagt 757 anti-tjuvjaktsvakter till fots och de patrullerade 3 947 km. Vaktteamen upptäckte och förstörde 231 tigerfällor i nationalparken. De ledde 24 operationer, som gjorde att 40 tjuvjägare och handlare arresterades.

90% av de som arresterades för tjuvjakt på tigrar i Kerinci Seblat åtalades.

Men trots det omsorgsfulla arbetet för att få dem fällda fick tjuvjägarna i genomsnitt bara ett års fängelse och böter på 107 US-dollar.

Tjuvjakten ett förödande hot mot tigrarna

Det finns bara runt 3 500 av dessa utrotningshotade djur kvar i det vilda och tjuvjakten är ett av de största hoten mot dem.

Avskogning, minskade livsmiljöer och tjuvjakt (för deras skinn, ben, tänder och klor) har ödelagt tigerpopulationer i Asien, men länderna som har kvar tigrar arbetar för att öka deras antal. 

Arbetar för att skydda tigrar inom turismen

Vi arbetar för att skydda tigrar och andra vilda djur från skadlig turistunderhållning.

Över 558 000 supportrar hjälpte oss att framgångsrikt uppmana TripAdvisor att sluta sälja biljetter till attraktioner som innebär djurplågeri för vilda djur, till exempel tigerselfies.

Vakter arbetar dygnet runt för att skydda dessa vackra stora katter men deras hårda arbete måste stöttas av fängelsestraff och böter som är avskräckande höga och får tjuvjägarna att tänka en extra gång innan de sätter sina fällor, - Dr Neil D’Cruze, forskningschef för vårt arbete med vilda djur.

Läs mer..