Tiger i fångenskap

Tiger King: Berättelsen om Joe Exotic som Netflix missade

Nyheter

Netflix-serien 'Tiger King: Murder, Mayhem and Madness' var en vild upplevelse - men en viktig del av historien berättades inte. Det skriver vår amerikanska kollega Julie Cappiello i en blogg.

”Tiger King skildrar inte bara en känd djurplågare i ett galet men sympatiskt ljus, utan missar också den stora skillnaden mellan lagliga djurhem och djurparkerna som ägs och drivs av Joe Exotic och Jeff Lowe.

"Hey, all you cool cats and kittens!" Om du precis som jag tittar på Tiger King medan du är trygg i karantän, så tappade du nog hakan hela tiden. När du tänkte för dig själv "ok, det kan inte bli galnare", blev det ändå ännu mer galet.

Dokumentärserien följer den tidigare stora kattdjursägaren Joe "Exotic" Maldonado-Passage, som nu avtjänar en 22-årig dom för brott mot lagen om skydd för hotade arter och för att ha anställt en lönnmördare till att döda en djurskyddsaktivist.

Anledningen? Hon kämpade för ett förbud mot att privatpersoner ska få äga stora kattdjur i USA.

Men Netflix missade en viktig del av historien.

Tiger lider i fångenskap

Selfies med tigerungar

När efterfrågan på tigerselfies växer måste tigrar födas upp kontinuerligt för att få fram ungar som kan överlämnas till turister för deras Instagramselfies. Denna ständiga hantering av turister och höga ljud är mycket stressande för ungarna, vilket gör dem mottagliga för sjukdomar och skador.

Genom hela dokumentärserien kan du se Joe Exotic eller hans anställda ta nyfödda tigerungar från sina mödrar bara några dagar efter födseln eller ibland till och med vid födseln.

Tigerungar i naturen tillbringar vanligtvis upp till 2 år med sina mödrar. Denna separation är bara en av många anledningar till att tigrar i fångenskap lider så mycket i underhållningsvärlden.

Turist tar en selfie med en tiger i fångenskap

När de inte används för foton hålls dessa ungar ofta fastkedjade eller i små, karga burar. I Tiger King ser vi att Joe Exotic ger nyfödda ungar leksaker medan de ropar efter sina mödrar som inte kan trösta dem.

Men detta händer inte bara i USA. Vår granskning visar att tigrar lider oerhört för selfies som tas i Thailand. En anställd berättade för våra forskare att svält används för att straffa tigrar när de gör ett "misstag". Andra metoder används för att orsaka smärta och rädsla.

Krav på underhållning orsakar inte bara enormt lidande för stora katter, utan främjar också tjuvjakt och handel med vilda tigrar.

Tigrar hålls i små inhängnader

Vita tigrar

Av alla tigrar är nog vita tigrar de mest utnyttjade i hela underhållningsindustrin. Dessa stora katter - som har en genetisk mutation och inte är en separat tigerart - tvingas ofta till inavel för att säkra tillgången.

Inavel (alltså att para närbesläktade djur, som syskon) resulterar i stora hälsoproblem som skelögdhet, klumpfot, ryggmärgsdefekter, organfel och gomspalt. I serien kör Jeff Lowe cabriolet med en ung, skelögd vit tiger.

Om en vit tiger föder orange tigrar (vilket händer ungefär 75% av tiden), betraktas de som "förbrukade" och dödas ofta. Hela 80% av tigrarna som föds av inavel dör av att de blir missbildade.

Riktiga djurhem

Tyvärr har Joe Exotic och Jeff Lowe laglig rätt att använda tigerungar som selfierekvisita och kalla sig djurhem även om de ofta sysslar med uppfödning och försäljning av ungar när de är ungefär 12 veckor.

Riktiga djurhem/reservat avlar inte sina djur eftersom de vill avsluta livscykeln i fångenskap. Tigrar födda i fångenskap passar inte att släppas ut i naturen av flera skäl, främst på grund av oförmågan att överleva. Jakt lär de sig av sina mödrar och ungarna tas bort innan dessa färdigheter utvecklats. Tigrar i fångenskap kan också överföra sjukdomar till vilda populationer (och vice versa).

Tigrar i det vilda

Legitima djurhem tillåter inte besökare att direkt röra, mata eller i allmänhet interagera med tigrar. Detta är inte bara för djurens säkerhet utan också för turisternas.

World Animal Protection samarbetar bara med legitima djurhem för att rädda stora kattdjur. Det är viktigt att alltid undersöka anläggningen innan du planerar ett besök, för att se till att det är ett ställe som tar djurens välfärd på allvar och har dess bästa i åtanke.

The Big Cat Public Safety Act

Idag finns det fler tigrar i fångenskap i USA än i naturen. Chockerande, även om det tillsyn över transporter av vilda djur över stater och landets gränser, men det finns inga nationella krav för privat ägande av stora kattdjur.

I själva verket har ”vanliga” katter mer lagskydd än stora katter. Utan starkare bestämmelser och tillämpning kommer den stora underhållningsindustrin med stora djur att fortsätta växa.

Stoppa uppfödningen av tigrar till turistindustrin

Läs mer..