Stoppa uppfödningen av tigrar till turistindustrin

I den globala handeln med vilda djur är tigrar bland de hårdast drabbade. I Thailand och övriga Asien föds tigrar upp för att utnyttjas i turistattraktioner och deras kroppsdelar används i traditionell medicin. Ingen tiger förtjänar ett liv i plågor och utan frihet.

Tigrar i fångenskap skiljs från sina mammor när de är riktigt små, för att hamna i horribla förhållanden. ofta med brist på mat och vatten. De tvingas regelbundet till direktkontakt med turister och några av dem tränas med brutala metoder, hålls kedjade och misshandlas. Det är så långt man kan komma från det liv de förtjänar.

Turistindustrin spelar en viktig roll i utnyttjandet av vilda djur och sätter oss människor i riskzonen genom nära kontakt med vilda djur – vi riskerar att utsättas för sjukdomar som Covid-19.

Stoppa uppfödning av tigrar i fångenskap i Thailand

Turist tar en selfie med en tiger i fångenskap

Tigerattraktioner för turister blir allt mer populära i Thailand och antalet tigrar i fångenskap har ökat med över 500 på bara fem år. De flesta av de runt 1 570 tigrarna i fångenskap är sibiriska eller bengaliska, inte lokala. 

Ökningen av antalet tigrar bevisar att uppfödning äger rum, för att hålla igång en industri där vilda djur används som underhållning eller handelsvaror. Tigern är nära utrotning på grund av den globala efterfrågan inom turism, illegal jakt och handel. Många tigerattraktioner marknadsför hållningen av tigrar för artbevarandets skull, men bakom fasaden ser det annorlunda ut.  

Tigrar i fångenskap

Uppfödning av tigrar i fångenskap hjälper inte till att skydda arten utan har ett vinstdrivande syfte. Om inte tigrarna utnyttjas för att underhålla turister, säljs deras kroppsdelar för framställning av traditionell medicin eller som bushmeat (kött från vilda djur).

Eftersom tigerparker har kopplingar till den illegala handeln med tigerprodukter kan de faktiskt vara ett hot. Uppfödningen hjälper till att dölja den illegala handeln med viltfångade tigrar vars kroppsdelar döljs bland produkter som är framställda från tigrar i fångenskap.  

Att föda upp tigrar i vinstsyfte är ett brott mot det internationella avtalet CITES men det bryr sig inte de thailändska tigerparkerna om.

Fallet med Tigertemplet 2017 bekräftade kopplingen mellan tigerturism och den illegala handeln med tigerprodukter, inklusive produkter i traditionell medicin.

Rapport (på engelska)

Därför behöver vi din hjälp

Tiger i fångenskap matas