Dr May samordnar hjälp åt katastrofdrabbade djur

Dr May samordnar hjälp åt katastrofdrabbade djur

Nyheter

Vi skulle inte kunna hjälpa djur som drabbats av katastrofer utan hårt arbetande Disaster Liaison Officers (DLOs), våra katastrofhjälpssamordnare. En av dem är veterinären Dr May Christine Espiritus, som har sin bas på Filippinerna.

De som är DLO är del av vårt globala nätverk av professionella volontärer. De är våra nyckelpersoner på plats och hjälper oss att snabbt få hjälp där det mest behövs. De är viktiga länkar till regeringar och myndigheter.

Dr May har varit DLO sedan 2014 och säger att den medicin och veterinärutrustning som World Animal Protection ger sina DLO är väldigt uppskattad.

“Detta stöd inspirerar mig att göra ännu mer för att hjälpa djuren och mina landsmän.”

1020668

Hennes sprudlande närvaro, medkänsla och expertis uppskattades innerligt av både djur och människor i januari och februari, när Filippinernas mest aktiva vulkan, Mount Mayon, fick utbrott. Regeringen evakuerade omedelbart alla människor inom 7 kilometers radie från vulkanen. Men sorgligt nog var över 2 000 husdjur och lantbruksdjur i området inte del av evakueringsplanen. 

“När jag såg Mayons utbrott på TV, som drabbade mina filippinska landsmän och djuren som lämnats kvar under evakueringen, visste jag att jag var tvungen att agera snabbt. Jag packade mina väskor och hjälpte de lokala veterinärerna att ta hand om djuren.”

1020685

Hon fann djur som desperat behövde hennes hjälp med behandling av  brännsår och andra skador. De var också hungriga men ville inte ha den obekanta koncentrerade maten som regeringen ordnat fram utan försökte äta gräset som täckts av vulkanisk aska.  

Söt lösning

Eftersom hon vet att gräset som blandats med aska slutligen skulle döda djuren genom att bilda osmältbara klumpar i deras magar – hittade kvicktänkta Dr May lösningen – hon blandade koncentratet med melass, en biprodukt vid sockerproduktion, och gjorde det därmed smakligt för djuren. Problemet löst.

27335057_1872554602758087_1351781032_o

När hon inte är DLO åt World Animal Protection är Dr May mamma åt en dotter och matte åt fyra hundar. Hon driver en egen veterinärpraktik och en trafikskola i staden Naga. Hon arbetar också med att skapa medvetenhet om ansvarsfullt hundägande på volontärbasis och är en stark anhängare av socialt företagande.  Hon har fått flera utmärkelser för sina samhällsinsatser.

Dr May säger att den svåraste delen av hennes DLO-arbete är att hantera regeringstjänstemän som ofta är på långt avstånd från katastrofplatser.

” Det är frustrerande när de inte visar den medkänsla som jag känner. Men det är ok. Det stoppar mig inte så lätt. Jag vet att genom att visa hur jag känner gör jag intryck och snällhet smittar!!”

Vill du vara med och stödja vårt arbete för djur i katastrofer?

Ge en gåva idag

Läs mer..