Pakistan: Brödtid är högtid för Balkasars björnar

Pakistan: Brödtid är högtid för Balkasars björnar

Blogg

Skrivet av

Mat är en stor del av livet för de 37 björnarna på Balkasars reservat i Pakistan. De äter 80 kilo mat varje dag!

Tack vare stödet från Animal Protectors som du kan vår samarbetsorganisation Bioresource Research Centre (BRC) som driver reservatet, också ge dem lite extra godbitar. Här är några bilder från vad som händer när det är dags för utdelning av rotibröd:

Tero ställer sig upprätt när han känner doften av nybakat rotibröd. Rotibröd är ekologiska vetebröd fyllda med olika sädesslag, kött, mjölkpulver, linser och vitamintillskott. Doften får även hundar och människor att vädra i luften av välbehag.

1017730

Varje dag klockan fyra på eftermiddagen får björnarna roti. Brödet kompletterar deras huvudsakliga diet bestående av frukt och grönsaker som odlas både på Balkasar och i byarna i närheten. I sina tidigare liv fick björnarna extremt dålig mat. Så förutom att uthärda hemska skador från att kämpa mot kamptränade hundar kunde de också bli blinda av näringsbrist.

1017775

När björnarna hör ljudet av brödkärran förflyttar de sig snabbt till staketet. Balkasar lagar 300 rotibröd varje dag. Personalen äter det också, men deras tillagas i ett särskilt kök och är ett typiskt tunnbröd gjort av salt, mjöl och olja. Det äts med soppa eller olika curryrätter.

1017777

Gohar, en av de anställda på reservatet, kastar med stor glädje rotibröden över staketet. Han har arbetat på Balkasar i ungefär ett år och älskar sitt jobb.

“Den bästa delen av mitt jobb är att ge mat åt de vackraste varelserna på jorden,” säger han.

1017743

Reech är överlycklig över att vara en av de första som får ett rotibröd. Han är 19 år gammal och tvingades utstå björnhets i sex år. Han lever nu ett gott björnliv på Balkasar sedan 2012.

Det är tack vare Animal Protectors som du som vi kan driva reservat som detta! 

Läs mer om vårt arbete med björnar >>

Skriv till oss om du har frågor om ditt månadsgivande, vill ändra adress eller annat.