Seger för delfiner, valar och tumlare!

Seger för delfiner, valar och tumlare!

Blogg

Skrivet av

Kanada förbjuder fångst och avel av valar, delfiner och tumlare i en ny lag som godkänts av parlamentet. Det innebär att de som idag lever i fångenskap blir den sista generationen.

Den nya lagen är en stor seger för djurens välfärd i Kanada och en del av en global rörelse mot bättre liv för havets däggdjur. 

Den långa kampen 

Lagen gick igenom efter mer än tre års hård debatt där vetenskapen var på vår sida. Vi visade att Kanadas invånare är emot att hålla dessa sociala, intelligenta och stora marina däggdjur i små, torftiga bassänger för människors underhållning. Djur som i det fria kan simma över 10 mil om dagen.  

Vårt team i Kanada såg till att varje medlem i parlamentet hade en kopia på vår rapport Case Against Marine Mammals in Captivity report tillgänglig medan de diskuterade, debatterade och till slut röstade igenom denna viktiga nya lag. Rapporten, som vi skrev tillsammans med Animal Welfare Institute, visar på vetenskapliga och etiska argument som stödjer ett förbud mot all fångenskap av havsdäggdjur.  

Du kan läsa CAMMIC rapporten här:

Tack vare månadsgivare kan vi bedriva långsiktigt, välplanerat arbete som leder till viktig förändring för många djur. Vårt arbete hade inte varit möjligt utan djurvänner som ni. 

1021255

Brott mot den nya lagen kan ge böter på upp till 1,4 miljoner svenska kronor. Det är en hög summa som visar på det fruktansvärda lidande som havsdäggdjur utsätts för när de hålls i fångenskap och tvingas underhålla oss människor.  

Lagen är till för att fasa ut att man håller valar, delfiner och tumlare fångna för att underhålla människor i djurparker och liknande. För de som redan lever i fångenskap finns ett undantag eftersom de inte klarar sig om man släpper tillbaka de i det vilda, men de kommer att vara den sista generationen i fångenskap i Kanada.  

1021252

En man som simmar med en delfin. Ett exempel på en turistattraktion med djurplågeri. 

Växande global rörelse för att förbjuda djurplågeri mot valar och delfiner 

Samtidigt som den vetenskapliga förståelsen för marina däggdjur ökar, så ökar även allmänhetens motstånd mot att hålla dem i små, torftiga bassänger. 

Regeringar runt om i världen agerar på vetenskapen genom att genomföra lagar för att förbjuda eller väsentligt begränsa fångenskap av marina däggdjur.  Vi ser denna positiva utveckling i Brasilien, Bolivia, Chile, Costa Rica, Indien, Luxemburg, Norge, Schweiz, Storbritannien, och nu även Kanada. 

Vad mer kan du göra? 

Vi arbetar vi för att stoppa all grym djurunderhållning som delfinarium, klappa tigrar, rida på elefanter och liknande aktiviteter. 

Skriv till oss om du har frågor om ditt månadsgivande, vill ändra adress eller annat.