A wild elephant in Tsavo East national park in Kenya

Över 100 reseföretag världen över blir elefantvänliga

Nyheter

Vår globala kampanj Wildlife - not entertainers har nu säkrat att över 100 reseföretag bidrar till att få ett slut på den grymma misshandeln av elefanter som underhållning för turister.

Researrangörerna, med stora globala aktörer som The Travel Corporation, TUI Benelux, Thomas Cook Northern Europe och Intrepid Travel Group, har gått med på att sluta sälja och göra reklam för elefantridning och elefantshower för att skydda djuren från lidande.

De sorgliga förhållandena för elefanter och andra vilda djur på turistattraktioner har fått allt mer uppmärksamhet både hos allmänheten och av reseindustrin. Nyligen belystes problematiken ytterligare då en skotsk turist dödades av en elefant i Thailand. Det är inte ovanligt att turister skadas eller till och med dödas i samband med aktiviteter som elefantridning. Livet i fångenskap gör elefanterna både stressade och aggressiva.

För att minska efterfrågan på elefanter och få ett slut på deras lidande har World Animal Protection engagerat researrangörer runt om i världen för att få dem att sluta skicka sina kunder till anläggningar där de kan rida på elefanter och se elefantshower. 114 globala företag har nu gått med på detta. Detta är ett fantastiskt första steg mot en mer djurvänlig turism och visar på att många företag vill ta sitt ansvar. 

Vi vill att fler företag tar ställning

Men trots detta stora antal finns det tyvärr fortfarande många som inte åtagit sig att stoppa grym elefantunderhållning, som Trailfinders och The Ultimate Travel Company i Storbritannien. I Sverige är det enbart ett fåtal företag som fortfarande erbjuder elefantridning.

Är du en researrangör som vill veta mer om hur man blir elefantvänlig? Eller har du rest med ett av företagen på listan och erbjöds via dem att rida en elefant? Maila i så fall till info@worldanimalprotection.se

En halv miljon djur lider världen över för att underhålla turister

För att elefanterna ska gå med på att bli ridna och lyda människor tas de från sina mödrar som unga och tvingas genomgå en fruktansvärd träningsprocess som kallas ”the crush”. Det innebär att de binds fast, misshandlas och får varken mat eller vatten. På det sättet blir de rädda och undergivna. För att påminna djuret om människans dominans används träpåkar med vassa metallspikar för att styra och kontrollera elefanterna.

Dessutom är det oerhört svårt att tillgodose elefanters behov i fångenskap. När de inte uppträder eller används för ridturer hålls de flesta fastkedjade och får inte umgås med varandra. Det är enormt skadligt för deras fysiska och psykiska välmående.

Elisabeth Tjärnström, sakkunnig och programansvarig på World Animal Protection Sverige säger: ”För att vi ska få ett slut på elefantridningen och showerna måste vi se till att efterfrågan minskar och samtidigt jobba för en långsiktig förändring i de länder där detta förekommer. Det är ett säkert tecken på förändring att de flesta researrangörer i Sverige och många andra internationellt tar avstånd från grym elefantunderhållning och inser att detta tillhör historien.

Elefanterna behöver vårt engagemang

Hon fortsätter: ”Vi vill få ett slut på denna grymhet, men vi måste också tänka på vad som händer med djuren som redan finns i turistindustrin och vilken framtid vi kan ge dem. Det är därför vi arbetar hårt för att hitta researrangörer som är villiga att göra det lilla extra och investera i att förvandla existerande elefantläger till sådana där djuren får leva bra liv  – där djuren kan leva fritt och agera så naturligt som möjligt, om de inte kan bli frisläppta i det vilda.”

Se hela listan med de globala elefantvänliga resebolagen här

Det finns enkla, praktiska saker du kan göra på semestern för att förhindra att djur far illa. Läs våra goda råd för en djurvänlig semester

Du kan också hjälpa genom att skriva under vår namninsamling och bli en del av en stark rörelse med över 250 000 andra djurvänner som sätter press på researrangörerna.

För att vi ska få ett slut på elefantridningen och showerna måste vi se till att efterfrågan minskar och samtidigt jobba för en långsiktig förändring i de länder där detta förekommer.

Läs mer..