Herreløse hunde på skoleskemaet i Rumænien

Hemlösa hundar på schemat i Rumänien

Nyheter

Över 400 rumänska skolbarn har klappat och lekt med de hemlösa hundarna på djurhemmet Footprints of Joy. Vi vill förändra kommande generationers förhållande till hundar i ett land där alltför många oönskade hundar lever på gatan och riskerar att misshandlas och dödas

Hemlösa hundar är ett stort problem i Rumänien. Alla de hundar som lever på gatan riskerar att dödas på brutala sätt. Vi vill ändra befolkningens syn på hundar så att de förstår hundars behov och får veta hur man blir en ansvarsfull hundägare. På det sättet kommer allt färre oönskade valpar att lämnas på Rumäniens gator och växa upp som gatuhundar.

Skolbarn besökte hundhem

Vår rumänska samarbetsorganisation Save the Dogs är i kontakt med en rad skolor och i början av april besökte 433 skolbarn hundhemmet Footprints of Joy. Här kunde de möta några av de närmare 350 hemlösa hundar som bor där. ”Barnen blev mycket förtjusta i hundarna. Några av dem hade tagit med mat till dem och andra gav hundarna sin egen lunch. Många barn hade själva sällskapsdjur hemma”, berättar Catalina Vasile från Save the Dogs. Under besöket besvarade hundhemmets veterinär barnens många frågor om sällskapsdjur, hur man håller djuren friska och hur man bäst tar hand om sina djur där hemma.

Ville ta med sig hundarna hem

Barnen tog gott om tid på sig att umgås med de vänliga hundarna Elias och Fane. ”Alla barnen var glada över att få vara med Elias och Fane, och känslan var ömsesidig. Några av barnen blev så förälskade i hundarna att de ville ta med dem hem. Vi förklarade vänligt för dem att om de ska adoptera någon av våra hundar måste de ha med sina föräldrar och fylla i en ansökan”, berättar Catalina.

incontext-hunde-rumaenien-0515

Så här hjälper vi Rumäniens hundar

Save the Dogs utbildningsprogram ska ge kommande generationer en bättre förståelse för hundar. Det är bara en del av vårt arbete för att förbättra hundarnas förhållanden i Rumänien. Förra året finansierade vi Save the Dogs mobila veterinärklinik. Kliniken körde runt och vårdade, steriliserade och kastrerade hundar i den eftersatta regionen Constanta. I år har vi fokus på utbildning och upplysning hos den rumänska befolkningen. Tillsammans med det rumänska nationella veterinärförbundet (ANSVA), det rumänska utbildningsdepartementet och flera djurskyddsorganisationer arbetar vi på att utveckla ett nationellt utbildningsprogram för barn upp till 11 år.

Läs mer om, hur vi löser problemen med gatuhundar >>

Förra året finansierade vi Save the Dogs mobila veterinärklinik. I år har vi fokus på utbildning och upplysning hos den rumänska befolkningen.