Cow eating

Spanien föregångsland i EU för kameror i slakterier

Nyheter

Spanien inför nu som första EU-land obligatorisk kameraövervakning i slakterier för att skydda djuren. Vi hoppas att Sverige snart följer Spaniens exempel.

Julia Engqvist, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Spanien är ett föregångsland genom att nu som första EU-land visa vägen för kameror i slakterier. Vi har länge arbetet för bättre kontroll av djurhållningen i Sverige och förhoppningsvis blir obligatorisk kameraövervakning snart också verklighet i svenska slakterier. Sverige måste göra mer för att stoppa djurens lidande.”

Djurvälfärdsorganisationen Equalia, som liksom World Animal Protection är medlem i samarbetsorganisationen Eurogroup for Animals, har sedan 2018 drivit en kampanj för att kameror ska bli obligatoriska i spanska slakterier.

Liknande bestämmelser finns redan på plats i Storbritannien och Israel och nu kan Spanien bli en viktig vägvisare för resten av EU.

Slakteriskandaler i Sverige

World Animal Protection Sverige startade en namninsamling för kameraövervakning i Sverige 2021, efter avslöjanden i media om allvarliga missförhållanden i svenska slakterier.

SVT:s Uppdrag granskning, TV4 med material från Djurrättsalliansen och Aftonbladet har visat upp en chockerande dokumentation: grisar som sparkas i huvudet, blir slagna med kedjor och avlivas långt efter bedövning, och kycklingar som skållas levande.

De starka bildbevis som finns talar för sig själva: djur utsätts för lidande som djurskyddslagen ska skydda dem ifrån. Då gäller det att förbättra möjligheterna för offentlig övervakning. Den offentliga kontrollen är allmänhetens enda inblick in i en för övrigt stängd verksamhet.

Utredning viktig delseger

En viktig delseger i det här arbetet var att regeringen i våras tillsatte en utredning för att närmare granska möjligheterna att införa kameraövervakning i slakterier. Utredningsförslaget ska presenteras våren 2023.

Julia Engqvist säger:

”Det är en viktig framgång att vårt krav nu utreds. Jag vill tacka alla som hittills har skrivit på namninsamlingen och hoppas att fler skriver på för att stärka opinionen för kameraövervakning ännu mer. Tillsammans måste vi övertyga regeringen om att införa kameraövervakning för att förhindra nya slakteriskandaler.”

Skriv på namninsamlingen

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan bidragen från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

World Animal Protection arbetar för djurens välfärd både i Sverige och resten av världen. Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimatförändringar, folkhälsoproblem och miljöförstöring.

Vi är mycket tacksamma om du stödjer World Animal Protection. Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld. Din hjälp är livsviktig.

Jag vill hjälpa djuren

Vi har länge arbetet för bättre kontroll av djurhållningen i Sverige och förhoppningsvis blir obligatorisk kameraövervakning snart också verklighet i svenska slakterier.

Läs mer..