Elefanter på en elefantvänlig turistattraktion i Thailand.

Nytt hopp för cirkuselefanter

Nyheter

Europas första elefantreservat är snart färdigbyggt! Vi har stöttat reservatet, som i första omgången har plats för tre före detta cirkuselefanter. Sedan ska reservatet utvidgas så att det kan ta emot fler elefanter

Toppbild: Alex Krasavtsev

Nu blir det enklare för politikerna att ge elefanterna pension. Om elefantägarna går med på det tar Europas första elefantreservat snart emot de majestätiska djuren. I ett stort naturområde i sydvästra Frankrike blir Elephant Haven inom ett par månader redo att ta emot före detta cirkuselefanter.

Samarbetet kom till efter att World Animal Protection framgångsrikt lobbat mot det danska parlamentet, som nyligen utlovade att förbjuda vilda djur på cirkus. Organisationen fick över 50 000 danska supportrar att kräva att regeringen agerar för att stoppa djurplågeriet för elefanter som utnyttjas för underhållning på cirkus.

1021565

Elephant Haven ligger i Périgord-Limousin naturpark i sydvästra Frankrike. Foto: Elephant Haven

Förbud i många länder

”Hittills har 14 europeiska länder infört liknande förbud och många av dem träder i kraft redan i år. Över 100 elefanter tvingas fortfarande underhålla på cirkusar runt om Europa och tidigare har det inte funnits något bra ställe för dem att pensioneras på”, säger Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

Hon fortsätter:

”Människor bakom Elephant Haven är väldigt kompetenta, med 15 års erfarenhet av arbete med elefanter. De har också ett nätverk av specialister knutna till sig.”

1021564

Utsikt mot elefantstallarna. Foto: Elephant Haven

Här kan elefanterna leva gott

Planen är att tre före detta cirkuselefanter flytta in under vintern 2018/19. Kameror installeras både ute och inne.

"Personal och veterinär ska finnas på plats 24 timmar om dygnet, året runt," säger Tony Verhulst, som är en av grundarna till Elephant Haven.

Han beräknar att varje elefant kostar mellan 50 000 och 100 000 euro årligen.

1021563

Foto: Elephant Haven

”Pensionerade cirkuselefanter förtjänar ett bra ställe att leva resten av sina liv på. De är vår högsta prioritet och vi kommer att arbeta hårt för deras bästa, ”säger han.

Elephant Haven har planer på att bygga ut med ännu en inhägnad som har plats för ytterligare fem elefanter senast 2020.

När elefanterna är på plats ska en plattform byggas, där besökare på tryggt avstånd kan se elefanterna ströva fritt och bete sig som de skulle göra i det vilda.

Läs också om MandaLao - ett paradis för räddade elefanter

Läs mer om vårt arbete för att stoppa underhållning med vilda djur

Pensionerade cirkuselefanter förtjänar ett bra ställe att leva resten av sina liv på. Tony Verhulst, grundare Elephant Haven.