Sælernes redningsmænd

Sälarnas räddare

Nyheter

Många sälar, valar och andra djur i havet mister livet när de fastnar i kvarlämnade fisknät. I Maine rycker vår samarbetsorganisation ut för att rädda havets djur i nöd.

Miljoner havsdjur som sälar, valar och havssköldpaddor fastnar varje år i fisknät som lämnats kvar i havet – de så kallade spöknäten. 

mainesaeler-3-0516

Näten är gjorde av vassa trådar som gnager sig in i djurens kroppar och ger dem stora öppna sår eller helt skär av deras fenor. Om de inte kan komma loss återstår bara en långsam svält- eller drunkningsdöd.

En fiskelina skar in i sälungens hals

mainesaeler-1-0516

Sälungen här på bilden var nära att mista livet när en fiskelina snurrade sig om hans hals. Den rakbladstunna linan skar igenom hans hud och muskler, och såret hade blivit inflammerat. Sälungen hade svårt att andas och stora smärtor.

Lyckligtvis kunde vår samarbetsorganisation Marine Mammals of Maine (MMoME) rädda honom. De körde honom till deras räddningscenter, där de tog bort linan och veterinären behandlade den skadade ungen. 

mainesaeler-2-0516

De första 48 timmarna var ungens tillstånd kritiskt och han behövde ständig övervakning. Som tur var kryade han sedan på sig och blev stark nog att kunna transporteras till ett stort akvarium, där han kunde återhämta sig fullständigt. Han har nu en massa energi och är full av bus. När han blivit helt frisk kommer han att få återvända till havet.

mainesaeler-4-0516

Bara en snabb insats kan rädda djuren

Utan den snabba insatsen från MMoMEs hängivna medarbetare skulle sälungen ha varit död – och det gäller många andra sälar, havssköldpaddor och andra havsdjur, som varje år får akutbehandling på centret.MMoME har bara två anställda men ett stort nätverk av volontärer, som bland annat består av veterinärer och fiskare. De övervakar en kuststräcka på 400 mil kust och hjälper varje år över 300 havsdjur.

Vi vill få bort spöknäten från världens hav

Varje år tappas eller kvarlämnas 640 000 ton fiskeredskap i våra hav. De enorma mängderna förloras ofta under fisketurer på grund av stormar eller starka strömmar. Några fiskebåtar kastar dessvärre också sina gamla värdelösa nät i havet.

Vi har satt igång ett samarbete mellan fiskeindustrin, regeringar och organisationer som ska minska kvarlämnade fiskeredskap. Vårt mål är att rädda en miljon havslevande djur från att dödas av spöknät innan 2019.

Det är en lång väg att gå innan världens hav blir fria från spöknät och innan dess kan det vara helt avgörande att vi kan hjälpa de sälar och andra djur som fastnar i dem.

mainesaeler-5-0516


Foto: Michael Pitts / naturepl.com

Läs mer om vårt arbete för att få bort spöknäten från världens hav >>

Stöd vårt arbete - ge en gåva nu >>

Läs mer..