Elephants facing each other with saddles on their backs at a tourist attraction - Unite for the herd - World Animal Protection

Tusentals elefanter utnyttjas i turistbranschen och hålls under hemska förhållanden

Nyheter

Vår nya rapport avslöjar omfattningen av misshandeln av elefanter i turistindustrin: 77 % av elefanter lever under fruktansvärda förhållanden - och antalet elefanter i fångenskap ökar

Att rida på en elefant är en av de populäraste turistaktiviteterna i Asien. Vår nya rapport  ’Taken for a ride’ avslöjar att över tre fjärdedelar av de 3 000 elefanterna i Asiens turistindustri hålls under fruktansvärda förhållanden.

Vi undersökte levnadsvillkoren för 2 923 elefanter på turistanläggningar i Thailand, Sri Lanka, Nepal, Indien, Laos och Kambodja och upptäckte att 77% av dem var fruktansvärt illa behandlade.  

Vi uppmanar därför alla djurvänner att dela rapporten med vänner och familj, så att fler turister blir medvetna om elefanternas lidande och i fortsättningen tar ett elefantvänligt val på semestern. 

Läs en förkortad, digital version av rapporten

Läs hela rapporten som pdf (på engelska) här

1018526

Värst i Thailand

Förhållandena i Thailand är mest oroande, med nästan dubbelt så många elefanter i fångenskap än i övriga asiatiska länder sammantaget.  

Antalet turister som reser till Thailand har fördubblats från 15,9 miljoner till 32.6 miljoner besökare mellan 2010 och 2016 och bidrar till en 30-procentig ökning elefanter (från 1 688 till 2 198) som hålls i fångenskap för turistunderhållning.  

Våra undersökningar visar också att åtskilliga anläggningar i Thailand tar emot tusentals besökare varje dag och genererar tiotusentals dollar i vinst varje månad, genom att utnyttja asiatiska elefanter – en utrotningshotad art. 

An elephant used for tourist entertainment.

Oändligt lidande 

När de inte blir ridna på eller uppträder hålls elefanterna på turistanläggningar vanligen fastkedjade både dag och natt. De flesta kedjor är kortare än tre meter.  

Dessa majestätiska vilda djur får dålig mat och begränsad veterinärvård. De hålls ofta på betonggolv i stressande miljöer nära hög musik, trafikerade vägar eller besöksgrupper. 

Ett växande problem

Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige, säger: "Den grymma trenden med elefanter som används för ridning och shower växer. Vi vill att turister får kunskap om att de flesta av dessa elefanter tas från sin mamma när de är riktigt små, tvingas genomlida brutal träning och får ett helt liv i djupaste misär.

Attraktioner som erbjuder turister en möjlighet att se elefanter i riktiga reservat eller i det vilda inger hopp för elefanternas välfärd."

Turisternas inställning

Under 2014 gjordes en global enkätundersökning som visar att 53% ansåg att elefantridning var acceptabelt och 40% ansåg att det var oacceptabelt. I år anser endast 44% att elefantridning är acceptabelt och 49% anser det oacceptabelt.

I Sverige tycker endast 28 % att elefantridning är acceptabelt. Samtidigt tycker 88 % av alla tillfrågade att vilda djur hör hemma i det vilda.

elephants-cower-in-an-overcrowded-pen

Omedvetna om djurplågeriet

De flesta besöker elefantanläggningar för att de älskar vilda djur och vill vara nära dem. De är inte medvetna om djurplågeriet bakom kulisserna

Det bästa är att se elefanter i det vilda eller på ett riktigt reservat.

1019400

Läs mer i vår digitala version av rapporten >>

Förhållandena i Thailand är mest oroande, med nästan dubbelt så många elefanter i fångenskap än i övriga asiatiska länder sammantaget.

Läs mer..