Elefant fastkedjad för att underhålla turister

Ny film avslöjar brutaliteten bakom elefantträning

Nyheter

Nytt chockerande filmmaterial visar delar av den brutala träningsprocessen “the crush” som unga elefanter tvingas genomlida. Detta för att bli fogliga nog för närkontakt med människor, som elefantridning och shower.

Varning: brutala bilder

Videon är mycket svår att titta på. Den visar åtta unga elefanter som är:

  • separerade från sina mammor
  • bundna vid träställningar medan de upprepade gånger blir misshandlade
  • promenader med fötterna i kedjor, ofta längs hårt trafikerade vägar med högt dån från trafiken

Vi kräver omgående en fullständig översyn av hur elefanter som hålls i fångenskap behandlas, innan turismen gradvis återupptas efter coronakollapsen.

Verkligheten bakom elefantturism

Denna smygtagna film avslöjar den dolda verkligheten med fysiskt och psykologiskt lidande vid elefantträning för turistunderhållning.

Det finns cirka 2 800 elefanter i fångenskap i hela Thailand som har genomgått denna grymma träning. Den fruktansvärda filmen dokumenterar de vanligaste metoderna som används för att bryta ner elefanterna, som:

  • användning av elefantkrok - ett metallverktyg som används för att nå känsliga områden
  • kedjor som begränsar rörligheten
  • att utsatta dem för stressiga situationer

Syftet med denna fruktansvärda behandling är att göra elefanterna tillräckligt fogliga för att kunna använda dem för ridning, badning och annan turistkontakt. Turismens efterfrågan driver efterfrågan på elefantupplevelser, och tränarna tvingas använda dessa metoder.

Baby elephant in a low welfare venue

 

Coronapandemins hemska inverkan på elefanter i turism

När industrin stannade helt under pandemin tvingades åtminstone 85 elefantläger i Thailand stänga och över 5 000 anställda avskedades. De återstående lägren kämpar fortfarande med att ta hand om sina elefanter.

Många elefanter har varit tvungna att vandra många mil över landet till fots där deras ägare bor. Vissa har tillåtits att ströva fritt till mat under övervakning av djurskötare.

Tyvärr har vissa elefanter överförts till skogsindustrin för hårt arbete.

Tack vare våra generösa supportrar har vi kunnat ge 13 elefantvänliga läger i hela Asien mat och veterinärvård för att hjälpa dem genom denna svåra tid.

Skapa en hållbar industri utan lidande

Vi kräver en fullständig översyn av hur elefanter i fångenskap behandlas innan turismen gradvis återupptas.

Som en hållbar, långsiktig lösning förespråkar vi ett förbud mot att fånga in elefanter, för att säkerställa att kommande generationer skonas från detta trauma. Semesterfirare har också betydande makt för att vända ryggen åt oetisk underhållning och kan istället välja att se elefanter i deras naturliga livsmiljö eller stödja elefantvänliga läger.

För de flesta elefanter är det inte möjligt att släppas ut i naturen, så elefantvänliga läger är deras bästa alternativ. Dessa läger arbetar med observation och ger fortfarande jobb och en värdefull inkomst till lokalbefolkningen.

Elefanter ges friheten att vandra, beta och bada medan de umgås, snarare än att användas för ansträngande åkattraktioner, hållas i kedjor under dagen och utsättas för brännande sol.

Elefant lever i det vilda

En möjlighet att bygga en bättre framtid

Audrey Mealia, vår globala chef för kampanjarbetet med vilda djur, säger:

”Vi är vid en vändpunkt när det gäller vår relation med vilda djur. Turistindustrin har stoppat i kölvattnet av COVID-19 men den kommer att byggas upp igen - det här är den perfekta möjligheten att bygga en bättre framtid. Vi uppmanar turistnäringen att se över sin policy för vilda djur och sluta erbjuda skadliga upplevelser till sina kunder. Just nu används inte elefanter för ridning, bad eller annan underhållning. Vi skulle vilja att det fortsatte vara så.”

Avsluta den globala handeln med vilda djur

Utnyttjandet av elefanter i fångenskap inom turismen är bara en del av den grymma globala handeln med vilda djur, som orsakar lidande för miljoner djur, skadar människors hälsa genom risk för pandemier och skadar våra ömtåliga ekosystem.

För en bättre framtid för djur, människor och jorden måste all handel med vilda djur upphöra. Du kan hjälpa till att göra detta verklighet genom att skriva under vår framställning till G20 nedan.

Skriv på 

 

Läs mer..