Lion at tourist attraction in France - World Animal Protection

Ny djurvänligare djurskyddslag i Frankrike

Nyheter

Frankrikes parlament har antagit en ny djurvänligare djurskyddslag. Vilda djur får inte längre användas på cirkus eller i TV-program. Dessutom förbjuds delfinshower och minkfarmning och det blir hårdare straff för djurmisshandel.

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection, säger:

”Det här är en viktig seger för djuren. Förhopp­nings­­vis kan Frankrikes lagskärpning också påverka Sverige att fasa ut delfinshower och förbjuda pälsdjursuppfödning. Uppträdande djur och pälsprodukter borde vara historia och det är djupt beklagligt att Sverige har hamnat på efterkälken. Nu är det hög tid att i stället fokusera på djurvälfärd och bevarande av djurarter.”

Den nya franska djurskyddslagstiftningen innebär att det om två år är slut med tigrar, lejon, björnar och andra vilda djur i cirkusföreställningar och om fem år blir uppträdanden med delfiner olagliga. Minkfarmningen kommer att förbjudas omedelbart.

Över 3000 delfiner lever i fångenskap

Om fem år blir även uppträdanden med delfiner olagliga

Lagstiftningen sätter också stopp för vilda djur på TV, nattklubbar och privata fester och det kommer att bli hårdare restriktioner för försäljning av sällskapsdjur i butiker och på internet, för att minska problemen med övergivna hundar och katter.

Förutom de här förbuden, skärps straffet för djurmisshandel, så att påföljden kan bli upp till fem år fängelse och böter på motsvarande cirka 750 000 kronor.

Starkt stöd

Lagskärpningen har diskuterats sedan 2020, mot bakgrund av flera upprörande avslöjanden om djur som behandlats illa i samband med att de tvingats uppträda på franska cirkusar. Ett exempel är tigern Mevy, som 2017 rymde från sin fångenskap hos en cirkus i Paris och då sköts ihjäl av sin ägare.

Opinionsundersökningar visar att en stor majoritet av befolkningen i Frankrike välkomnar den nya djurskyddslagen. Dussintals franska städer har redan förbjudit kringresande cirkusar att genomföra föreställningar, om de använder vilda djur.

President Emmanuel Macrons socialliberala parti LREM (La République En Marche) har som största parti i det franska parlamentet varit starkt pådrivande för den nya lagstiftningen. LREM har beskrivit den nya lagen som ”ett historiskt steg i kampen för djurs rättigheter”.

Bli månadsgivare

Läs mer..