Bjørnen Andi er nu tryg i Zarnesti-reservatet i Rumænien

Vilda björnen Andy räddad från att bli skjuten

Nyheter

Den tvååriga vilda björnen Andi riskerade att bli skjuten eftersom han stal mat från ett hotell och privata bostäder i byn Kronstadt i Rumänien. Vår lokala partnerorganisation räddade honom och han lever nu ett tryggt liv i det rumänska björnreservatet som vi stöttar.

Det går inte att säga med säkerhet om det var doften från hotellets grill eller kanske lukten från soptunnorna som fick björnen att bege sig så tätt inpå människor. Men oavsett orsaken så stod det snart klart att det kunde kosta honom livet.

Från nöje till fruktan

Till en början roades de lokala invånarna över Andis eskapader – inte minst när han stal en säck potatis från ett kök. Men så började han att besöka byn oftare och oftare. Nyhetens  behag och underhållningsvärdet förvandlades istället till fruktan. Kronstadts invånade klagade till skogsvaktaren.Sådan konflikt mellan människor och vilda djur i Rumänien slutar ofta med att björnen blir skjuten. Men vår rumänska partnerorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) vädjade till naturstyrelsen och skogsvaktaren. De fick då tillstånd att fånga in Andi och flytta honom till reservatet i Zarnesti.

Vilda djur måste hållas borta från mänsklig bebyggelse

Liviu Cioineag, chef för det rumänska björnreservatet, säger att Andis fall visar hur viktigt det är att människor som lever nära vilda djur tar ett ansvar för att skydda dem: ”Dessvärre vet de flesta inte att när ett vilt djur upptäcker att det är lätt att hitta mat i närheten av människor så kan de sluta vara rädda för människor. Och det sätter djuret i livsfara.”

Han förklarar att man kan hålla vilda djur borta från mänsklig bebyggelse genom att sätta upp elstängsel, förvara avfall på säkert sätt och genom att inte grilla i närheten av skogsområden. Det berättar han även för de skolklasser som besöker reservatet för att lära sig mer om vilda djur och hur människor kan skydda dem.

Andi kan aldrig släppas ut i det vilda

Även om reservatet erbjuder bästa möjliga levnadsförhållanden för björnarna kommer det aldrig att vara samma sak för en vild björn som att leva fritt ute i naturen utan ett stängsel runt om. Men Andi kan aldrig släppas ut i naturen. Hans liv skulle alltid vara i fara om han fortsatte att uppsöka offentliga platser för att stjäla mat.”

Liviu avslutar: ”Det är sorgligt, för hela situationen kunde ha undvikits. Det krävs bara lite omtanke och en minimal finansiell investering för att skydda den naturliga rikedom som Rumänien fortfarande har: Den bruna björnen, skogens konung.”

Läs mer om vårt arbete för björnar >>

De flesta vet inte att när ett vilt djur upptäcker att det är lätt att hitta mat i närheten av människor, så kan djuret sluta vara rädda för människor. Det försätter djuret i livsfara.

Läs mer..