Ny granskning - stor ökning av antalet tigrar i fångenskap i Thailand

Pressmeddelande: Ny granskning - stor ökning av antalet tigrar i fångenskap i Thailand

Nyheter

Tigerturistindustrin är på uppgång i Thailand. Det visar World Animal Protections nya rapport om lidandet för tigrarna i turistindustrin, där 17 tigeranläggningar har undersökts.

Rapporten ‘Tiger selfies exposed: a portrait of Thailand’s tiger entertainment industry’ kommer i kölvattnet av skandalen och stängningen av Thailands berömda tigertempel. Det är den första omfattande granskningen av underhållning med tigrar i Thailand.

Den visar en industri som är på uppgång, med en ökning på 33 % av antalet tigrar i fångenskap på fem år. I slutet av 2015 och början av 2016 fanns 830 tigrar i fångenskap på olika attraktioner, jämfört med 623  första gången detta undersöktes 2010.

Tigeranläggningar är en allt mer populär attraktion där turister kan komma nära för ett “en gång i livet”- möte med en vild tiger i fångenskap. Förutom den oroande trenden med allt fler tigrar ger rapporten bevis på hur tigrar på grymma sätt behandlas för att bli fogliga nog att kunna vara nära turister.

Vad som dokumenterats vid granskningen är flera olika typer av misshandel och vanvård:

  • Tigerungar tas från sin mamma 2-3 veckor efter födseln.
  • Tigerungar hanteras av turister hundratals gånger om dagen, vilket är stressande för dem och kan leda till fysiska skador.
  • Tigrar utsätts för smärta eller ångest som straff när de visar oönskat beteende. En medarbetare vid en av turistattraktionerna berättar att tigrarna får svälta som bestraffning när de gjort något ”fel”. 
  • De flesta tigrar lever i små betongburar med begränsad tillgång på friskt vatten. 50 procent av tigrarna satt i burar med mindre än 20 kvadratmeter per djur. Det står i skärande kontrast mot deras liv i naturen, där en tiger kan röra sig 16-32 km i loppet av en enda natt.
  • En av tio tigrar hade beteendestörningar. De bet sig exempelvis i svansen eller visade annat tvångsbeteende som ofta ses hos vilda djur när de lever  i fångenskap under dåliga förhållanden.

Här har tigrarna det värst: Sriracha Tiger Zoo

Av de 17 undersökta tigerattraktionerna i Thailand var Sriracha Tiger Zoo i Pattaya stället med  flest tigrar i fångenskap. Sriracha Tiger Zoo var samtidigt anläggningen där tigrarnas livsvillkor var allra sämst. Exempelvis var en av tigrarna så mager att höftbenen stack ut.

Roger Pettersson, generalsekreterare på  World Animal Protection Sverige säger:

”Det är bekymmersamt att antalet turistattraktioner med tigrar ökar kraftigt. Thailand är ett mycket populärt resmål bland svenskarna och vi rekommenderar svenska turister att bojkotta alla tigerattraktioner och andra anläggningar som erbjuder selfies med vilda djur. En bra tumregel är att om du kan komma nära, krama eller ta en selfie med en tiger har den utsatts för mental eller fysisk misshandel – och dessvärre ofta båda delarna.”

Åtgärder för att hjälpa tigrarna

World Animal Protection arbetar för att skydda tigrar mot det lidande som de utsätts för i turistindustrin. Det görs genom att:

  • Övertyga regeringar i relevanta länder om att undersöka tigerattraktioner och stänga dem om de får bevis för illegal handel, djurplågeri eller vanvård
  • Informera resenärer och få dem att avstå från turistattraktioner som tillåter direktkontakt med vilda djur, som tigerselfies.
  • Få TripAdvisor och andra researrangörer att sluta sälja och marknadsföra turistattraktioner, där vilda djur plågas för att underhålla turister. Redan har över 400 000 människor skrivit under en namninsamling för detta. TripAdvisor – världens största resesajt – tjänar pengar på att sälja biljetter till några av de turistattraktioner där djuren lider mest, som Sriracha Tiger Zoo. 

Läs den nya rapporten om tigerselfie-industrin i Thailand >>

Presskontakt World Animal Protection Sverige:

Lise-Lott Alsenius 

070-397 2133

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

 

Läs fler pressmeddelanden