Jan Nordström

EU på väg att försvaga skyddet för vargar

Nyheter

EU-kommissionen föreslår en försvagning av vargens skyddsstatus. Det kan både innebära en allvarlig försämring för Europas vargar – och i förlängningen även vara ett hot mot andra djurarter.

Sandra Jönsson, sakkunnig om vilda djur i svenska World Animal Protection, säger:

– Vi och vår samarbetsorganisation i EU, Eurogroup for Animals, tycker det här är helt fel väg att gå. Vi vill i stället se ett större fokus på samexistens och bevarande av biologisk mångfald – så att vargens och andra rovdjurs existensrätt tryggas samtidigt som tamdjur har ett effektivt skydd mot rovdjursangrepp.  

Art- och habitatdirektivet är ett viktigt skydd för olika arter. Det har bland annat bidragit till att den europeiska vargstammen har kunnat återhämta sig efter att ha varit utsatt för ett hårt tryck och minskat i antal.

På bilden: Vargen Elsa Foto: Mihai Udrea / AMP På bilden: Vargen Elsa Foto: Mihai Udrea / AMP 

Ödesdigert prejudikat

Kommissionens förslag ska nu diskuteras vidare i Europaparlamentet och Europeiska rådet. Det finns nu en farhåga att de diskussionerna kan leda till en ytterligare försämring av skyddet för den biologiska mångfalden.  

Varg

Sandra Jönsson säger:  

– Att skyddet för vargen försvagas – trots tydliga vetenskapliga belägg för att vargpopulationerna i Europa förvisso har utvecklats i rätt riktning men är långt ifrån tryggade – är illa nog i sig. Men en sådan här omsvängning i EU:s artskyddspolitik riskerar också att bli ett ödesdigert prejudikat, för ett försämrat juridiskt skydd även för andra djurarter. Att öppna dörren för att urholka skyddet för biologisk mångfald kan få allvarliga och oåterkalleliga följder och strider mot själva grundsyftet med EU:s art- och habitatdirektiv. Vad händer om EU går vidare med förslaget om vargar? Står kanske björnar och lodjur då på tur för att få sämre skyddsstatus och bli utsatta för ökad jakt?

 

Är du djurvän?

Då har du många likasinnade i World Animal Protection, som är en global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi är verksamma över hela världen har kontor i 12 länder i Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika, Asien och Oceanien.

Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.

Med vår verksamhet för djuren bidrar vi också till att minska akuta globala problem, som klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser, skogsskövling, och smittspridning mellan djur och människor.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa gåvogivare. Det är alla vi djurvänner tillsammans som är World Animal Protection.

Om du inte redan är gåvogivare, är vi är mycket tacksamma om du vill vara med och skapa en djurvänligare värld:

Bli gåvogivare 

 

Läs mer..

Arlanda-film ska få fler att resa djurvänligt

Nyheter

”Låt inte din semester bli ett helvete för djuren”. Det är budskapet resenärer på Arlanda nu möts av. World Animal Protection hoppas att filmen ska öka medvetenheten om djurs lidande och få fler att bli djurvänliga turister.

Nu kan du få veta om en restaurang serverar fulkött

Nyheter

Från och med idag måste svenska restauranger kunna tala om varifrån deras kött kommer. Det är en viktig djurskyddsframgång som World Animal Protection länge arbetat för.

Kalvar i EU transporteras långa sträckor utan mat

Nyheter

World Animal Protection och 27 andra organisationer har skickat ett brev till EU:s djurskyddskommissionär Olivér Várhelyi. Vi kräver ett EU ingriper för att stoppa långa olagliga kalvtransporter utan mat mellan Irland och Frankrike.