Lemurs in Madagascar after Cyclone Ava - World Animal Protection - Animals in disasters

Cyklonen Ava: Vi tar hand om över 8 000 djur i Madagaskar

Nyheter

Skyfall, översvämningar och jordskred har försatt tusentals djur i fara efter att cyklonen Ava nådde den afrikanska ön Madagaskar förra månaden. Vår mobila veterinärklinik kommer till djur i akut nöd och hjälper dem att återhämta sig

Madagaskar har ett unikt ekosystem och många av djurarterna och växterna kan inte hittas någon annanstans.

Sorgligt nog är det också ett av världens fattigaste länder och drabbas ofta av naturkatastrofer. Femte januari i år svepte cyklonen Ava genom östra delen av ön och orsakade förödande översvämningar och jordskred.

Vår mobila veterinärklinik har hjälpt 8 868 fåglar, katter, hundar, kycklingar och andra djur i regionen Antananarivo. Vi har också tagit hand om lemurer vars habitat har påverkats av cyklonen.

ducklings_in_madagascar_after_cyclone_ava

Ankungar i Madagaskar

Tusentals människors liv har också ödelagts av cyklonen. Omkring 40 personer har dött och över 24 000 har evakuerats.  

Hur vi hjälper djuren  

Vi samarbetar med lokala myndigheter och Animal SOS, som är en lokal djurskyddsorganisation och vår samarbetspartner i fält, Vi hjälper så många djur och djurägare vi bara kan.   

Vi förser landets mest drabbade regioner med:

  • en mobil veterinärklinik som vaccinerar och vårdar skadade och sjuka djur
  • mat åt hundar och lemurer, 
  • parasitbehandling för hundar, katter, kor, grisar, kycklingar, gäss och ankor.

Djuren är viktiga för människorna på Madagaskar och många är beroende av dem för sin överlevnad. Vi mötte en 11-årig pojke vid namn Jerry Ramahiriso och han berättade för oss: “Att hjälpa djuren är viktigt eftersom de hjälper till att ordna pengar åt familjen – men de är också mina vänner.” 

zebu_the_cow_and_young_boy_in_madagascar_after_cyclone

Jerry Ramahiriso med sin ko Zebu

Vilda djur riskerar illegal handel 

Det finns en direkt koppling mellan naturkatastrofer och en ökning av den illegala handeln i Madagaskar. Sorgligt nog förstör naturkatastroferna människors levebröd och inkomster, så några tar till olaglig försäljning av vilda djur för att slippa svälta.

Cyklonen Ava har förstört stora delar av regnskogen, vilket gjort det enklare för människor som handlar illegalt med vilda djur att få tag i dem. De vilda djuren är nu väldigt utsatta och sårbara.

Som en del i vårt arbete för att hjälpa vilda djur som drabbats av katastrofer besökte vi naturreservatet Vakona, som är ett privatägt område bredvid nationalparken Andasibe-Mantadia.

Många djur som lever där har räddats från trafficking. Nu behöver vi se till att dessa djur kommer till en miljö där de är trygga och skyddas från både trafficking och naturkatastrofer, när de släpps fria.

lemur_in_madagascar_after_cyclone_ava

En lemur i naturreservatet Vakona

Djuren behöver oss 

Att skydda djur efter naturkatastrofer är avgörande. Tack vare våra supportrars generösa bidrag kan vi agera snabbt för att skydda djuren som behöver oss mest.

Vill du vara med och stödja vårt arbete för djur i katastrofer? Ge en gåva idag.

Läs mer..