Pressmeddelande: Nepals sista dansbjörnar räddade

Pressmeddelande: Nepals sista dansbjörnar räddade

Nyheter

I Nepal har de två sista kända dansbjörnarna, två läppbjörnar, räddats under dramatiska former av The Jane Goodall Institute of Nepal med stöd av World Animal Protection och nepalesisk polis.

De är de två sista kända illegala dansbjörnarna i Nepal: Hannen Rangila, 18 år, och 17-åriga honan Sridevi. Traditionen med dansbjörnar är en grym och numera olaglig sed där björnar fås att ”dansa” för att underhålla människor.

Björnar som Rangila och Sridevi rövas från sin mamma när de är mycket små och tvingas uppträda. Deras ägare har borrat genom deras nosar med en brännhet stav och trätt ett rep genom hålet – för att kunna kontrollera dessa stora djur. Brutala träningsmetoder används sedan för att få dem kuvade nog att uppträda för turister.

Med hjälp av den lokala polisen hittades björnarna i Nepalesiska Iharbari genom mobilspårning. Räddningen var känsloladdad för alla inblandade, björnarna mådde extremt dåligt och visade tecken på grava psykiska besvär som att krypa ihop, gå fram och tillbaka och suga på sina tassar.

Björnarna är nu på väg till ett tillfälligt boende på Parsa National Park reservat.

- Det här är inte första gången vi har stoppat det djurplågeri som björnar utsätts för - enbart för att ”underhålla” människor, säger Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige och fortsätter:

- Vi har en 20-årig historia av att samarbeta med lokala organisationer för att få ett stopp på utnyttjandet av björnar. Vårt arbete har resulterat i att dansbjörnar inte längre förekommer i Grekland, Turkiet, Indien eller Nepal, och vi arbetar nu för att stoppa det helt även i Pakistan. Jag är glad över att ett lyckligt slut är nära även för dessa två läppbjörnar.

Manoj Gautam på Jane Goodall Institute of Nepal säger:

- Vi är så glada över att de två sista dansbjörnarna i Nepal har räddats från liv i plågor. Efter att ha letat efter dem under ett års tid har vi genom egna efterforskningar och samarbete med polisen genom stora ansträngningar och hängivenhet stoppat denna illegala tradition i Nepal.

Här finns film och bilder att använda. Samtliga bilder: World Animal Protection  Video credit: (C) Andrew Davies - CampaignFilm LTD / World Animal Protection

Lidandet för Asiens björnar är dock inte över ännu. World Animal Protection fortsätter att skydda björnar mot björnhets och gallfarmer, där runt 22 000 kragbjörnar sitter inspärrade i små burar med hål rakt in i magen där deras galla tappas. Gallan och gallblåsan torkas sedan, mals till pulver och säljs som universalmedel som “traditionell medicin”.

 

Presskontakt World Animal Protection Sverige:

Lise-Lott Alsenius 

070-397 2133

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

 

Läs fler pressmeddelanden