Indian Star tortoise in India

Vårt undercoverteam spårar indiska stjärnsköldpaddor

Nyheter

Indiska stjärnsköldpaddor utsätts för ett stort lidande i den illegala handeln med vilda djur. Dessa vackra sköldpaddor är populära som exotiska sällskapsdjur – och det kan bli deras död. Följ vårt undercoverteams hemliga efterforskningar.

Vårt undercoverteam har avslöjat att det bara på en plats i Sydostindien varje år olagligt fångas in över 55 000 stjärnsköldpaddor. Det är organiserade ligor som står bakom den illegala handeln. Sköldpaddorna smugglas vidare främst till Thailand gömda i lådor med livsmedel, som grönsaker eller fisk.

manaurpalli_girlol_village_rs

Många av sköldpaddorna överlever inte den långa resan - och de som inte dör lider av att vara tätt sammanpressade i trånga utrymmen. Även om de överlever själva resan dör de ofta i förtid av fel mat eller av den extrema stress de utsatts för under transporten. 

chatuchak_ists_in_tank_7

”En man går genom en by...”

Det tog undercoverteamet två år att upptäcka omfattningen av handeln med stjärnsköldpaddorna. En av de hemliga utredarna i teamet berättar om sköldpaddornas resa från Indien till Thailand:

”En man går genom en avsides belägen by i Indien. På vägen köper han diskret stjärnsköldpaddor av några av byborna. Han lägger ner dem i en rissäck med anonymt utseende och drar vidare till nästa by där han köper fler sköldpaddor.

Sköldpaddorna i risssäcken kryper runt på varandra i desperata försök att komma undan – men utan framgång. De måste stanna kvar i den mörka påsen tills de når sin slutdestination.

Det har tagit oss lång tid och krävt stort arbete att komma nära denna handelsman. I de små byarna känner alla varandra och man lägger märke till människor som kommer utifrån. Våra utredare har en täckmantel så att de kan tillbringa tid tillsammans med mannen utan att någon blir misstänksam. Men det har tagit många veckor att komma honom nära – inte minst för att lokalbefolkningen är rädd för honom.

Stora förtjänster

Efter att i flera veckor ha skuggat olika handlare berättar våra kontakter att djuren smugglas ut från Indien och skickas vidare till Thailand, Dubai, Malaysia och Singapore. Vi följer redan några spår som leder till Thailand, så vi tar oss dit.

Ju fler led vi följer längs kedjan, desto större vinst ser vi handlarna göra: Byborna får bara lite över en amerikansk dollar för varje sköldpadda. Handelsmännen säljer dem vidare till mellanhänder för 5-6 gånger så mycket. Därefter far priserna våldsamt i väg, upptäcker vi när vi går runt på en marknad i Thailand och utger oss för att vara turister. Vuxna stjärnsköldpaddor säljs för omkring 260 dollar.

’F*** off, no photo!’

Flera av handlarna som säljer sköldpaddor “lagligt” på offentliga marknader är på det klara med att de riskerar att bli påkomna. Många är öppet fientliga. Några har skrivit ’F*** off, no photo’ i fönstret på sina butiker. Andra stänger bara sina dörrar medan de ropar åt oss att vi ska försvinna och sluta fotografera.

Det är dock inte alla handlare som verkar på det klara över att de bör passa sig. En av dem medger att hans sköldpaddor kommer från Indien – och han ger oss några tips på hur vi olagligt kan smuggla dem till Europa. I Europa säljs sköldpaddorna på särskilda husdjursmässor för 760 dollar. Samma sköldpaddor som köps av byborna för någon dollar.

Sköldpaddorna betalar priset

Det finns alltså mycket pengar att tjäna på att smuggla stjärnsköldpaddor. I Bangkok konfiskerades en försändelse på 521 sköldpaddor där många var stjärnsköldpaddor; det totala priset var cirka 70 000 dollar, runt 159 dollar per sköldpadda.

De flesta transporter blir dessvärre inte upptäckta och konfiskerade –  och det är sköldpaddorna som får betala priset. De tas från sina hem i naturen, smugglas i tusental över gränserna under eländiga förhållanden bara för att säljas som en förbrukningsvara till människor som högst sannolikt inte har en aning om vad djuren har gått igenom.

Indisk stjerneskildpadde

Vi hjälper myndigheterna

Den dokumentation och de bevis som vi har fått ihop ska användas till att uppmärksamma de stora problemen med illegal handel med stjärnsköldpaddor. En vetenskaplig artikel i Nature Conversation Journal har redan belyst problemet baserat på våra efterforskningar.

Men det är inte tillräckligt att vi har upptäckt problemets omfattning – myndigheterna i Thailand och Indien måste agera för att den brutala och farliga handeln med sköldpaddorna ska stoppas. Vi har därför sänt vårt bevismaterial till polismyndigheterna i Thailand och Indien- De ska med vår hjälp starta egna utredningar så att de kan stoppa den illegala handeln.Läs även: FN agerar mot illegal handel med vilda djur >>

Det finns mycket pengar att tjäna på att smuggla stjärnsköldpaddor. I Bangkok konfiskerades en försändelse på 521 sköldpaddor där många var stjärnsköldpaddor; det totala priset var cirka 70 000 dollar, runt 159 dollar per sköldpadda.

Läs mer..