Hunde er blevet venner i stedet for fjender

Zanzibar: Hundarna har blivit vänner i stället för fiender

Nyheter

I Zanzibar har vårt arbete med rabiesvaccinationer radikalt ändrat befolkningens syn på hundar. Nu vill vi ta framgången vidare till Kenya, där hundar massavlivas eftersom människor är rädda för rabies.

Massiva problem med rabies i Zanzibar ledde i åratal till att hundar massavlivades- men utan verkan. I dag ser det helt annorlunda ut. Vi har samarbetat med landets regering om att vaccinera hundarna och 90 % av Zanzibars hundar är nu skyddade mot rabies. Samtidigt har vi kört upplysningskampanjer i byar och skolor om hur man hanterar hundar. Det har lett till att långt färre människor blivit bitna av hundar.

Emily Mudoga, som är kampanjledare för vårt arbete med hundar i Afrika, berättar:

”Det är helt fantastiskt vad vi har uppnått i Zanzibar sedan år 2000. Vi startade med en konfliktsituation. Det var praktiskt taget en del av den lokala kulturen att inte tycka om hundar och folk var väldigt rädda för rabies. Människor och hundar var ett slags fiender. Nu är människor och hundar i stället en enhet och det skulle få stora följder om någon försökte skada någon annans hund.”

Rabiespanik i Kenya

Emily arbetar nu på att överföra framgången från Zanzibar till Makueni-distriktet i Kenya. Hon samarbetar med lokala ledare, lokala partnerorganisationer och regeringen om att hitta realistiska lösningar, som kan hindra lokalbefolkningen från att slå ihjäl hundarna av rädsla för rabies.

”Det uppstår nämligen panik eftersom folk vet att rabies dödar människor. I varenda by i Makueni finns det minst ett hem där antingen familjens hund, korna eller själva familjen har drabbats av sjukdomen.”

En kenyansk läkare berättade för Emily om en familj, där alla tre barnen nyligen dött av rabies. ”Föräldrarna kom till sjukhuset med sin lille son. Han hade fått rabies efter att han bitits av en hund. Det var för sent för läkaren att kunna göra något och efter fyra dagar dog pojken. Veckorna som följde kom föräldrarna tillbaka igen med sina två andra barn som också hade symtom på rabies. Även då var det för sent för läkaren att kunna göra något och på tre veckor miste familjen alla sina barn.”

De två andra barnen smittades genom broderns saliv. Brodern hade bitit och rivit dem, och saliven hade därför kommit i kontakt med deras blod.

Upplysning och vaccinationer stoppar rabies

Emily är helt övertygad om att vaccinationer och upplysning är enda sättet att stoppa den fruktade sjukdomen. ”Alla människor i Afrika ska upplysas om sjukdomen, så att missförstånd utrotas. Så snart de känner till fakta försvinner deras rädsla och då sker förändringarna väldigt snabbt.”

Den kenyanska regeringens beslut om att införa en nationell politik för rabies och vaccinationer av hundar är i Emilys ögon en viktig global milstolpe. Kenya är det första landet i världen som inför en sådan politik nationellt. Regeringens beslut kom genom inspiration från våra framgångar med rabiesvaccinationer i Filippinerna och Zanzibar.

Läs mer om vårt arbete för hundar >>

I varenda by i Makueni i Kenya finns det minst ett hem där antingen familjens hund, korna eller själva familjen har drabbats av sjukdomen.

Läs mer..