Skældyr, en dyreart, der er offer for handlen med vilde dyr til brug i asiatisk medicin

150 myrkottar i Thailand har räddats från grymt öde

Nyheter

Det finns mycket pengar i illegal handel med myrkottar. Deras fjäll är en eftertraktad ingrediens i traditionell asiatisk medicin.

I dag den 21 februari är det Internationella myrkottsdagen – och det är verkligen något att fira för myrkottarna. Thailändska myndigheter har precis beslagtagit 150 myrkottar under ett smugglingsförsök från Burma till Kina via Thailand. Det är det största beslaget av levande myrkottar någonsin. Myndigheterna uppskattar att värdet på dessa djur motsvarar tre miljoner thailändska Bath (runt 700 000 kr).

Myrkottar är ett insektsätande däggdjur som har fjäll som täcker deras kroppar. I traditionell asiatisk medicin menar man att fjällen har en läkande kraft. Även om det inte finns några medicnska bevis för detta påstående blir tusentals myrkottar infångade från naturen och säljs illegalt.

Vi hälper de vilda djuren mot illegal handel

Vi samarbetar med thailändska myndigheter om att förbättra förhållandena för de djur som tas i beslag i den illegala handeln. Vi hjälper dessutom myndigheterna och lokala samarbetsorganisationer med att spåra och förhindra olagliga aktiviteter med vilda djur. 

Am Last, chef för vårt kontor i Thailand, säger:

”Myrkottar hör hemma i naturen, inte i traditionell medicin. Handeln med dessa fantastiska djur är ett allvarligt hot mot artens överlevnad. Vi arbetar för att skydda vilda djur från den illegala handeln så att de kan få stanna i det vilda där de hör hemma. Vi är delaktiga i ett omfattande projekt, som ska förbättra förhållandena för beslagtagna djur. Det gör vi genom att utbilda  djurskötarna i  Nationalparksministeriet. Djurskötarna ska se till djuren efter att de tagits i beslag av myndigheter.”

Tillbaka till naturen

De beslagtagna myrkottarna har transporterats till två center för vilda djur, där de nu tas om hand och rehabiliteras tills de är redo för att återvända till naturen.

Ökande medvetenhet i Asien

En del av vårt arbete i Asien handlar dessutom om att upplysa om de negativa konsekvenserna för djurlivet, när vilda djur används i traditionell medicin. Här bygger vi vidare på det stora arbete som vi har gjort för att sprida budskapet om grymheterna i björngallfabrikerna i Kina, Korea och Vietnam. Och stödet från befolkningen är växande.

Läs mer om vårt arbete för vilda djur >>

Myrkottar hör hemma i naturen, inte i traditionell medicin. Handeln med dessa fantastiska djur är ett allvarligt hot mot artens överlevnad.

Läs mer..