Publikum morer sig. Det gør elefanten ikke.

Slut med elefantridning på chartern

Nyheter

Djurens Dag: Flera stora researrangörer runt om i världen har den senaste tiden bestämt sig för att sluta sälja och marknadsföra elefantridning och elefantshower. Detta på grund av det lidande som djuren utsätts för och att efterfrågan gör att många djur jagas illegalt i det vilda.

Idag på Djurens Dag firar vi att alla de tre största researrangörerna i Sverige, Apollo, Ving och Fritidsresor, nu har tagit ställning mot dessa skadliga utflykter.

Vi ser just nu ett historiskt skifte inom resebranschen. Fler och fler researrangörer börjar ta sitt ansvar och bidra till att vilda djur får stanna i det vilda istället för att tvingas underhålla turister på olika sätt, ofta under stort lidande.

Över 60 elefantvänliga reseföretag

Här i Sverige har de tre största charterarrangörerna, Apollo, Ving och Fritidsresor, nu alla bestämt sig för att ta bort elefantridning och shower från sitt utflyktsutbud. Runt om i världen har totalt över 60 researrangörer tagit ställning mot elefantridning efter dialog med oss.

Apollo var tillsammans med Lotus Travel de första researrangörerna i Sverige med att ta bort elefantridning från alla sina resor till Asien och vidtar även andra åtgärder för att skydda vilda djur. Listan över djurvänliga reseföretag blir längre och längre för varje dag.

Ving och Fritidsresor hjälper elefanterna

Nu har även Fritidsresor och dess ägare TUI talat om att de kommer att börja en utfasning av elefantutflykterna från och med november 2015. Ving och ägaren Thomas Cook Northern Europe har i sin tur tagit bort all elefantridning ur sitt utflyktsprogram nu i september inför vintersäsongen.

Men resten av Thomas Cook Group som de tillhör säljer fortfarande de kontroversiella ridturerna genom företag utanför Norden. Nu vill vi se att hela Thomas Cook-koncernen som en stor och viktig reseaktör följer med sina nordiska kollegor på den elefantvänliga linjen.

”Det är fantastiska nyheter att stora researrangörer som Ving och Fritidsresor nu följer efter det goda exemplet satt av andra och inser att vilda djur ska upplevas i det vilda och inte i fångenskap. Men samtidigt finns det fortfarande företag som bidrar till efterfrågan på djurunderhållning och det måste få ett slut. Vi kommer att fortsätta kämpa till dess att elefantridning och annan underhållning med vilda djur tillhör historien”, säger Elisabeth Tjärnström, sakkunnig och programansvarig på World Animal Protection Sverige.

Elefanterna lider varje dag

Som researrangör har man ett stort ansvar för att bidra till att vilda djur får stanna i det vilda där de hör hemma. Och problemet växer tyvärr varje dag, vi har nyligen släppt en forskningsrapport som avslöjar att elefantridningen nu även sprider sig till flera afrikanska länder.

”Det gäller att öka kunskapen hos både resenärer och resebranschen så att vi tillsammans kan skydda de vilda djuren. Vi tror inte att någon vill stötta dessa attraktioner om man vet vad djuren egenligen utsätts för”, säger Elisabeth Tjärnström

Läs rapporten om hur Elefantridning sprider sig till Afrika >>

Vi avslöjar: Utnyttjande av lejon är big business >>

Vi har makten att minska efterfrågan och att ändra industrin nu. Hjälp oss att stoppa misshandeln av vilda djur >>

Vi kommer att fortsätta kämpa till dess att elefantridning och annan underhållning med vilda djur tillhör historien.

Läs mer..