Räddade elefanter i frihet på BLES

Räddade elefanter i frihet på BLES

Nyheter

I Thailand lider tusentals elefanter i fångenskap. De får uthärda smärta och lidande varje dag under sin livstid, i turistbranschen eller i den olagliga skogsavverkningen.

Boon Lott’s Elefant Sanctuary (BLES) är en organisation i Thailand som kämpar mot djurplågeriet – de räddar de mest utsatta elefanterna och ger dem ett tryggt liv i frihet i en skogig del av provinsen Sukhothai.

Vi stöder reservatet BLES som grundades 2007 av Katherine Connor och hittills har räddat 27 elefanter.

Här får elefanterna äntligen slippa sina kedjor och deras sår och skador blir omskötta. Reservatet består av 750 hektar frodigt skogslandskap med gräsmarker och öppna fält att ströva och söka föda i, vattendrag att bada och bananplanteringar att plocka frukter ifrån.

1018351

I det vilda lever elefanter tillsammans i en större grupp, som leds av en äldre hona. En hjord består av 3 - 20 honor och deras ungar. Elefanter är mycket sociala men många elefanter i fångenskap tillåts aldrig träffa andra elefanter på ett naturligt sätt.

Behöver vara i säkerhet på natten

BLES är en trygg hamn för dessa plågade elefanter. Var och en skyddas och övervakas av sin skötare, ”mahout”, som känner elefanten och vet vad som är bäst för henne. 

1018368

Dagtid följer skötarna elefanterna vart de går för att se till att de inte går för långt bort och orsakar skada på odlingarna som ligger runt reservatet. Men på nätterna måste skötarna återvända till sitt hem för att sova och vara med sin familj. Då kan elefanterna inte längre vandra runt i frihet. Om de trampar in i en bondes odling och förstör riskerar de att bli skjutna, förgiftade eller tillfångatagna. För sin egen säkerhets skull måste därför några av elefanterna stå uppbundna om natten. 

De har visserligen ändå en ganska stor rörelsefrihet och kan fortfarande umgås i sin grupp men det finns en ännu bättre lösning! Med vår hjälp kan BLES bygga särskilda inhägnader, natthägn, där elefanterna kan vara på natten utan att hindras i sitt naturliga beteende

bles_enclosure_drawing

Vi samarbetar vi med denna fantastiska organisation för att samla in pengar så att de kan bygga särskilda natthägn. Där kan elefanterna röra sig fritt och umgås även på natten utan att riskera att vandra rätt in i faror.

Vill du hjälpa oss att ge elefanterna frihet även på natten? Stöd vår kampanj - se här vad din gåva kan ge >>

Med vår hjälp kan BLES bygga särskilda inhägnader, natthägn, där elefanterna kan vara på natten utan att hindras i sitt naturliga beteende.

Läs mer..