Björn badar på restervat i Rumänien

Rumäniens räddade björnar får mat och vård

Nyheter

Den tid på året som det vanligtvis är flest besökare på björnreservatet Libearty i Rumänien är under vår och sommar. Intäkterna från dessa besökare gör att vår partnerorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) har råd att ta hand om alla de björnar som bor här.

Men mellan mars och juni tvingades reservatet stänga för besökare på grund av corona, för att sedan öppna igen men då för ett mindre antal besökare. Tack vare alla gåvor kunde Libearty fortsätta ge mat, veterinärvård och medicin till alla björnar samt betala för reservatets driftskostnader.

Björnen Tanya vilar i det vilda

Reservatet har även fått några nya invånare under de senaste månaderna. Två av dem är Aslan och Tanya.

Björnen Aslan

Aslan är två och ett halvt år gammal och hittades vid sidan av vägen i Cheia-området i Rumänien. Hon var svårt skadad efter att, vad vi tror, ha blivit påkörd av en bil.

Björnen Tanya vilar i det vilda

Aslan blev förd till Libearty där hon blev undersökt och fick vård av veterinären. Hon led av sår på nosen och en blödning i magen. Efter ungefär två veckor började hon må bättre.

Björnen Tanya

Efter 34 år i fångenskap har björnen Tanya äntligen räddats från Galati Zoo. Många, långa år bakom galler, i en liten betonginhägnad med en liten smutsig pool har gett henne dålig hälsa med svår inflammation i benens leder och grå starr i ögonen.

Björnen Tanya vilar i det vilda

Tanya räddades av vår partnerorganisation AMP.

AMP förhandlade om överlämnandet med ägaren och hon fördes till Libearty. Äntligen kan hon njuta av ett naturligt liv i den fridfulla skogen. Vår björnexpert Victor Watkins säger:

“Stödet som AMP fått från våra supportrar har varit ovärderligt! Utan detta stöd hade de inte kunnat köpa in de två ton mat som behövs till björnarna varje dag. Gåvorna bidrar även till bensin för att hämta maten och se till att vägarna är framkomliga. Er hjälp har varit en livlina under en extremt svår period. Tack och lov är alla björnar mätta och mår bra.”

 

Stödet som AMP fått från våra supportrar har varit ovärderligt! Utan detta stöd hade de inte kunnat köpa in de två ton mat som behövs till björnarna varje dag.

Läs mer..