Vad känner fiskar?
Nyheter
De flesta människor håller med om att hundar och katter är intelligenta varelser som också kan känna exempelvis rädsla och glädje. Men många tänker inte på att det också gäller djur som råttor och höns – och att till och med fiskar kan känna smärta.
Vår djurvälfärdsexpert Helen Proctor har skrivit ett blogginlägg om vad senare forskning visar om olika djurarters intelligens och känsloliv:
En vän skickade mig nyligen en fantastisk film på tränade råttor. Det fick mig att fundera på varför människor behandlar vissa djurarter bättre än andra. Varför gillar vi till exempel mjuka gosiga djur bäst?
Filmen visar några råttor som har tränats till att göra olika konster. Jag tycker om denna film eftersom den visar djuren i ett nytt ljus. Många tänker kanske på råttor i första hand som skadedjur, men de är faktiskt mycket intelligenta djur med ett stort känsloregister. Trots det blir ett enormt antal råttor dödade varje år, ofta med brutala metoder.
Råttors känsloliv
Det finns mycket forskning som visar att råttor har ett rikt känsloregister. Forskare har exempelvis sett att råttor genom sina ansiktsuttryck visar att de har ont, på samma sätt som människor.
Forskningen har också visat att råttor visar empati för dem de delar bur med. När de får möjlighet befriar de sina fastspända ”sambos”, även då de inte är i direkt kontakt med dem. Även om de erbjuds choklad (favoritgodiset), väljer de att befria sambon och dela på chokladen.
Både råttor och hundar kan känna smärta och lida och båda arterna kan känna glädje och välbehag. Här nedan kan du se en video med vetenskapsmannen och professorn Jaak Panksepp. Han visar att råttor inte bara kan gilla att bli kliade av människor - de söker upp människohänder för att bli kliade och skrattar under tiden.
Djurarter behandlas olika
Varför bryr vi oss mer om hur hundar och katter har det än hur råttor har det – eller lantbruksdjur som exempelvis höns? Det borde inte betyda något om ett djur har päls, fjäll eller skal. Om det lever i vårt hem eller serveras på tallriken. Det borde heller inte göra skillnad hur pass intelligent djuret är. Det som betyder något är vad djuret kan känna och uppleva.
Vetenskapen har visat att alla däggdjur, kräldjur, fåglar och fiskar – och även vissa ryggradslösa djur – kan känna exempelvis smärta. Jag tycker att vi borde ta hänsyn till deras känslor och behov på samma sätt som vi gör när det gäller våra hundar och katter.
Tänk på hönsen
Höns betraktas ofta som dumma djur som inte är kapabla till större känslor. Så är verkligen inte fallet och höns är långt klokare än vad folk brukar tro. Och ännu viktigare: Höns kan lida – och det gör de desvärre i allt för stor omfattning i många intensiva lantbrukssystem.
Höns är faktiskt fascinerande djur. Om de får möjligheten kan de lära sig att medicinera sig själva när de har ont. Om de är halta väljer de foder som innehåller smärtstillande medicin framför annat foder. När de inte har ont väljer de tvärtom fodret utan medicin. Höns kan dessutom skilja olika människor åt trots att vi tillhör en annan art.
En av invånarna på en kanadensisk djurvänlig gård där hönsen har 25 000 grönskande kvadratmeter att trivas på.
Alla djur förtjänar ett gott liv
Jag hoppas att du håller med mig om att råttor kan lida och leka och bry sig om andra och att kycklingar är mycket klokare än många kanske tror. Och viktigast av allt: Råttor och kycklingar vill leva ett gott liv utan rädsla och smärta.
Här kan du läsa Helen Proctors blogginlägg på engelska >>
Läs om vårt arbete för att ge lantbruksdjuren bättre liv >>