Bättre djurvälfärd för boskap i Colombia

Bättre djurvälfärd för boskap i Colombia

Blogg

Skrivet av

Djuruppfödning kan medföra bland det värsta djurplågeriet i världen men Animal Protectors hjälper World Animal Protection att utbilda uppfödarna i djurvälfärd -

- det hjälper dem att få mer känsla i uppfödningen. 

Francisco Rafael Diaz Sanchez är stolt över att tillhöra en stor släkt bönder:

“Jag kommer från en boskapsuppfödartradition. Min far, min farbror - mina far- och morföräldrar… och nu arbetar mina söner tillsammans med mig. Mina djur har försöjt mig under hela mitt liv,” säger han. 

colombia-2013-incontext1

Francisco har två farmer - sammanlagt drygt 200 hektar land - i en lantligt område precis utanför Monteria, en stad i norra Colombia där han håller 700 biffkor. Franciscos djur, som de flesta i Colombia, hålls utomhus på betesmarker där de har möjlighet att bete sig naturligt. 

Men trots dessa idylliska förutsättningar kan de colombianska boskapen ändå lida av allvarliga välfärdsproblem som orsakas av hårdhänt behandling eller sedvänjor som brännmärkning, hornborttagning, kastrering och öronmärkning utan bedövning.

Djurvälfärd på vårt sätt 

Lyckligtvis har våra djurvälfärdsutbildningar, som hålls tillsammans med den colombianska federationen av boskapsuppfödare (FEDEGAN), kommit att ändra allt detta. Läroprocessen överraskar även erfarna uppfödare som Francisco:

“Jag upptäckte att jag inte visste så mycket om djurvälfärd och vad det kan innebära för produktiviteten - rätt hantering, göra djuren mer tama, bättre mat och se till att de kan skydda sig mot solen. Innan utbildningen var både deras tamhet och produktivitet ungefär 50 procent och nu är vi uppe i 85-90 procent. För närvarande har vi en ko som är rekordhållare i att ge mjölk, jag övertygad om att det är för att vi har lärt oss mer om djurvälfärd.” 

colombia-2013-incontext2

“Att ägarna deltar på våra kurser har inneburit att djuren hanteras regelbundet och på rätt sätt för att vänja dem vid kontakt med människor. Det gör dem mycket mindre skygga och stressade och gör det säkrare för människor att hantera dem och vara nära dem,” förklarar John Buenhombre, som arbetar med World Animal Protections djurvälfärdsutbildningar i Colombia.

Francisco är bara en av de 272 producenter i Colombia som du har hjälpt till att utbilda sedan 2011. Ditt stöd hjälper oss att förbättra behandlingen av hundratusentals djur.