Nye bjørne i Zarnesti-reservatet

Nya björnar i Zarnesti-reservatet

Nyheter

En ung björnhona på upptäcktsfärd i staden och två föräldralösa björnungar. Tre nya invånare har precis flyttat in i det natursköna reservatet i Rumänien.

Det är inte ofta som man ser en björn vandra runt mitt inne i stan. Men det var den syn som mötte invånarna i den lilla staden Ploiesti i Rumänien på julafton 2015.

Den två år gamla björnhonan lyckades rymma från poliserna som tillkallats för att fånga in henne. Men efter några timmar kom de åt att bedöva henne och transportera henne till djurparken i Boscov.

toaarige

Ett nytt hem i reservatet

Björnen kan inte släppas fri i det vilda igen eftersom hon har vant sig vid människor och upptäckt att det finns mat att finna i stadens soptunnor. Hon ville därför ta sig tillbaka till staden – vilket skulle utsätta både henne själv och stadens invånare för fara.

Som näst bästa lösning har djurparken i Boscov Zoo gått med på att överlämna henne till björnreservatet i Zarnesti, som vi finansierar. Där har hon många hektar skog och ängar att utforska.

toaarige2

Hjälp åt kvarlämnade björnungar

Två björnungar får också ett nytt liv i reservatet. Ungarna var bara fyra veckor gamla när de hittades kvarlämnade i skogen. Skogvaktarna höll ögonen på ungarnas lya i tre dagar men mamman kom aldrig tillbaka. Troligen är hon död.

Vår samarbetsorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP), som driver Zarnesti-reservatet, trädde in och hämtade de två små ungarna. En veterinärkontroll visade att de var kraftigt uttorkade, annars var det inga fel på dem.

Personalen är reservmammor

Björnungarna är för små för att klara sig själva. I naturen skulle mamman ha diat dem tills de var två år gamla. Nu får reservatets anställda vara ungarnas reservmammor. De får en flaska mjölk varannan timme och all annan vård som de behöver.

ungerne1

De anställda hoppas att de två björnungarna en dag kan sättas ut i naturen och leva som vilda björnar. Men fram till dess får de leva tryggt och gott i Zarnesti-reservatet.

Bli Animal Protector och stöd vårt arbete med en gåva varje månad.

Läs mer..