Brittiska regeringen vill  förbjuda import av jakttroféer

Resebranschen vill stoppa troféjakt

Nyheter

35 internationella researrangörer, inklusive svenska Apollo och TripAdvisor, uppmanar Sydafrikas regering att stoppa troféjakten i landet.

Turisters jakt på lejon och andra vilda djur i Sydafrika bör upphöra nu. Det ska inte längre vara möjligt att komma hem från semestern i Sydafrika med ett foto på ett dött lejon som ligger framför några brett leende jägare, som en trofé för deras bedrifter på savannen. Det tycker flera av de stora resejättarna.

I ett öppet brev uppmanar 35 researrangörer, som Apollo, Expedia, Booking.com och Tripadvisor, Sydafrikas regering att tydligt ta avstånd från troféjakten.

”Djurskyddet behöver mer fokus. För oss är det viktigt att djurskyddet är i ordning på våra resor. Det är detta som hela vårt koncept bygger på. Därför är det helt naturligt att vi är emot troféjakt och stödjer initiativet för att stoppa det", säger Jesper Rasmussen, ägare av den danska researrangören Ferie med Formål.

troféjakt

Planer på mer troféjakt

Det gemensamma öppna brevet till Sydafrika skickas i samband med att regeringen har bestämt sig för att öka och profilera troféjakten som hållbar turism i landet.

En ny undersökning World Animal Protections gjort visar dock att internationella turister tar avstånd från den blodiga turistsporten. I undersökningen sa 84 procent av de tillfrågade internationella turisterna att den sydafrikanska regeringen borde prioritera djurvänlig turism framför troféjakt. Dessutom anser 74 procent att troféjakt har en direkt negativ effekt på landets rykte som resmål.

troféjakt

Djurvänlig turism ett bättre alternativ

Vi tror att en omvandling av troféjaktsindustrin till ett mer djurvänligt alternativ kommer att gynna både djuren och landet.

”Vi är verkligen glada över att både svenska och internationella researrangörer följer turisternas uppmaning och säger nej till den groteska och blodiga form av underhållning som troféjakt är. Sydafrika har vacker natur och ett rikt djurliv, som bör upplevas med djurvänliga alternativ som både kan generera intäkter från turistnäringen och säkerställa bättre livsvillkor för djuren. Sydafrika har en vacker natur och ett rikt djurliv, som bör upplevas med djurvänliga alternativ som både kan generera inkomster från turistnäringen och säkerställa bättre livsvillkor för djuren," säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

Öppet brev till Sydafrika

Sydafrika kommer att skjuta sig själv i foten och skada sitt anseende i världen om landet legitimerar troféjakt.

Läs mer..