Reddet bjørn nyder livet i reservatet i Pakistan

Fem björnar räddade från brutalt djurplågeri i Pakistan

Nyheter

God nyhet: Vi har precis räddat fem björnar som har utnyttjats i björnhets och som dansbjörnar i Pakistan. De har nu flyttats till björnreservatet som vi finansierar i landet.

Det har krävts långdragna förhandlingar – men nu har vår pakistanska partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC) lyckats få fem björnägare att överlämna sina björnar till Balkasarreservatet. Här kan björnarna äntligen få ett bra björnliv i naturlig miljö.

Mithan

mithon

Mithan är en björnhanne på 14 år. Han är mycket stor och väger hela 250 kg. Även om han har levat under eländiga förhållanden är han frisk och snabb – men han har många ärr efter den blodiga björnhetsen som han tvingades vara med i. Hans ägare använde även Mithan som dansbjörn.

Just nu är Mithan i reservatets karantänområde tillsammans med de fyra andra björnarna som precis räddats. Han är tokig i meloner och älskar att plaska runt i sin egen lilla vattenbassäng.

Mahtab

mahtab

Mathab är en sex år gammal björnhona, som bär tydliga spår efter det usla liv som hon levt. Hennes ägare använde henne mest som dansbjörn, men hon har också tvingats vara med i björnhets några gånger.

Mathab var aggressiv och led av blodbrist när hon kom till reservatet. Hennes päls var tovig och hon verkade mycket stressad. Nu – ett par veckor senare – mår hon redan mycket bättre. Hon är mycket glad över de andra björnarnas sällskap, särskilt Sonharos.

Sonharo

sonharo

Den 9-årige björnhonan Sonharo har enbart använts som dansbjörn. Hon var försvagad och led av blodbrist när hon kom, hade ett fult sår på örat och pälsen var tovig.

Sonharo njuter av sitt nya liv i fulla drag. Hon älskar att ta sig en lång, skön tupplur. Den avbryts dock ofta av hennes nya vän Mahtab, som gärna vill leka. Sonharo är tokig i bröd och badar gärna.

Banjaar

banjaar

Banjaar är en björnhona på åtta år. Hennes ägare var mycket aktiv i den illegala björnhetsmiljön och han använde också Banjaar som dansbjörn och för tiggeri.

Även om Banjaar inte har några fysiska fel märks det tydligt på henne hur dåligt hon har haft det. Hon är reserverad, inte särskilt social och uppvisar ibland stereotypiskt beteende, vilket är tecken på stress. Sakta men säkert börjar det gå bättre för henne.

Bhaagi

bhaagi

Den sista av de räddade björnarna är Bhaagi, en nioårig björnhona, som både användes som dansbjörn och i björnhets. Bhaagi var slö och aggressiv vid ankomsten och hade många sår i huvudet.

Bhaagi bor tillsammans med Banjaar i karantänområdet, och de två har blivit goda vänner. Bhaagi har visat sig vara en glad björn –och ett riktigt matvrak. Hon sover helst med meloner precis intill sig, så att hon kan ta sig en bit när hon vaknar. Hon älskar också att äta melon samtidigt som hon njuter av ett svalkande bad.

Aldrig en ny björn

BRC hjälper björnarnas ägare med att få en alternativ inkomstkälla – till exempel en liten butik – så att de fortfarande kan försörja sina familjer, nu när de inte längre kan tjäna pengar på björnarna. I gengäld skriver ägarna under på att de aldrig kommer att skaffa sig en ny björn.

Vi fortsätter kampen för björnarna

Det finns fortfarande omkring 90 björnar i fångenskap i Pakistan. Cirka 50 av dem används uteslutande som dansbjörnar medan runt 40 av dem används både som dansbjörnar och i björnhets. Vi slutar inte arbeta i landet så länge det finns någon björn kvar som utnyttjas och plågas.

Du kan hjälpa oss att rädda björnarna – stöd vårt arbete med en gåva >>

Det finns fortfarande omkring 90 björnar i fångenskap i Pakistan. Cirka 50 av dem används uteslutande som dansbjörnar medan runt 40 av dem används både som dansbjörnar och i björnhets.

Läs mer..