Äntligen kan vi se en förändring i attityden kring björngalla i Vietnam

Äntligen kan vi se en förändring i attityden kring björngalla i Vietnam

Nyheter

Runt 25 000 björnar finns i gallindustrin i flera asiatiska länder. Björnarna tappas på sin galla på plågsamma sätt, lever under usla förhållanden och lider hela livet. Gallan används i traditionell asiatisk medicin, men även som tillsats i exempelvis schampo, tandkräm och tvål.

Genom vårt arbete väljer nu många i den yngre generationen att avstå från björngalla. För att få stopp på industrin satsar vi hårt på att få ett slut på efterfrågan. I många år har vi enträget informerat om brutaliteten bakom björngalla och visat att det finns alternativ som är minst lika bra. Nu börjar vi se resultatet av det arbetet, främst i Vietnam.

Medveten yngre befolkning

Vietnam förbjöd hållning av björnar för att ta galla redan år 2005 men industrin finns fortfarande kvar i det fördolda. Trots stora framsteg och politiska påtryckningar tar det tid att nå en verklighet där alla björnar slipper utnyttjas för sin galla. Men den yngre befolkningen är medveten om grymheten och positivt inställd till förbudet. Ngoc, en ung student i Vietnam, säger:

Jag har aldrig använt björngalla. Jag tror verkligen att det är de äldre som använder den. De har den till alla möjliga sorters åkommor. Där jag bor finns det en massa gamla människor men jag har sett att de letar efter alternativ till djurprodukterna och moderna mediciner. 

 Hennes studiekamrat Lahn säger:

Jag vet inte riktigt om det är lagligt längre. Jag tror att det är tillåtet att hålla björnar men du får inte ta deras galla. Jag känner ingen som köper björngalla längre, men några av mina bekanta har det kvar hemma som smärtlindring.

Koalition mot gallindustrin

I Vietnam finns en koalition som arbetar för att få ett stopp på gallindustrin, där vi är medlemmar. Den arbetar med att öka medvetenheten om problemet hos allmänheten, få regeringar att stifta lagar mot gallproduktion samt frisläppa björnar och placera dem i reservat. Uppfödare som frivilligt slutat föda upp björnar får positiv uppmärksamhet för att få fler att följa efter. Antalet björnar i fångenskap är nu under 780.

1009306_0

Hjälp björnarna

Hittills i år har 15 björnar sluppit undan gallindustrin i Vietnam och lever numera fria i reservat.

Varje björn som räddas är en enorm seger, men sorgen är stor över de som är kvar. Vi intensifierar vårt arbete för att rädda dem och Vietnam är ett exempel på hur det kan göras, säger Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

Sprider sig till Myanmar

Dessvärre har nu hanteringen av björngalla spridits till ett annat land i Asien, nämligen Myanmar och vårt arbete riktar in sig på att sätta stopp för den utvecklingen i ett tidigt skede. Hjälp oss sätta stopp för den grymma behandlingen av björnarna. Ge en gåva här

Hittills i år har 15 björnar sluppit undan gallindustrin i Vietnam och lever numera fria i reservat.