Pressmeddelande: Brutal tjuvjakt på jaguar för traditionell asiatisk medicin

Nyheter

I dag släpper den internationella djurskyddsorganisationen World Animal Protection en utredning som avslöjar den illegala handeln med kroppsdelar från jaguarer i det sydamerikanska landet Surinam. De används sedan i traditionell asiatisk medicin.

De stora kattdjuren utsätts för tjuvjakt och kroppsdelarna behandlas för export till Kina. Processen innebär att koka ner kropparna under upp till en vecka tills de blir som klister eller sirap. Det säljs sedan på svarta marknaden och har inte förrän nu kunnat dokumenteras. Produkten har använts i tron att den kan bota reumatisk värk, öka potensen och förbättra hälsan.

Den grymma hanteringen innebär att jaguarer jagas och skjuts upprepade gånger och blir allvarligt skadade. Ofta får de en kula i huvudet när de är för skadade för att kunna röra på sig. Vid ett tillfälle blev en jaguar skjuten sju gånger innan den dog, vilket ledde till ett utdraget lidande.

Utredarna har också intervjuat skogvaktare och samtalat med tjuvjägare och handlare, som beställer en jaguar på sociala medier, via telefon eller genom sitt personliga nätverk. Försäljningen av jaguarpasta är en lönsam affär med en ivrig marknad. En pådrivande faktor är att nästan halva befolkningen i Surinam lever i fattigdom och en jaguar kan vara värd mycket.

Det finns också bevis för att jaguarungar tas från det vilda och säljs, ofta till välbärgade affärsmän som håller dem som statussymboler utan att veta hur de ska tas om hand. De får komjölk eller sockrat vatten, vilket är helt fel för dem. Enligt uppgift lever de i burar tills de blir för stora att hantera. Då dödas de och äts upp, eftersom jaguarkött är vanlig mat hos Surinams kinesiska befolkning.

Nicholas Bruschi, som är utredningsexpert på World Animal Protection säger:  

“Vår utredning har avslöjat en chockerande illegal handel som utnyttjar sydamerikanska regnskogars kanske mest ikoniska djur på ett barbariskt sätt för traditionell asiatisk medicin. Jaguarer är redan hotade av minskade habitat och konflikter med människor. Nu dödas de brutalt och i onödan. Och jaguarungar må vara söta men de är vilda djur och hör hemma i naturen, inte i den illegala handeln.”   

Enligt beräkningar finns runt 173 000 jaguarer kvar i det vilda och är nära utrotning enligt IUCN:s lista. Man tror också att jaguarer, liksom andra stora kattdjur, används som ersättning för tigrar i traditionell medicin, vilket kan sätta igång en trend där djurens antal sjunker.

Med allt fler gruvbrytningar och skogsavverkning blir djurens habitat allt mindre och det blir allt fler konflikter med människor. Det gör djuren mer synliga och underlättar för tjuvjägare och maffian att hitta jaguarerna i det vilda.

- Jaguaren är hotad av utrotning. Att jaguarer jagas för att änvändas i traditionell medicin har hittills inte varit känt, berättar Julia Engqvist, som är kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige. Hon fortsätter:

- Vi kommer att samarbeta med Surinams viltvårdare och andra organisationer och sprida information för att förhindra tjuvjakt. Vi ska också trycka på för att få Surinams regering att stoppa både jakten och den illegala handeln.

Här finns smygtagen film från den illegala handeln med jaguardelar. Bilder kan fås på begäran.

 

Presskontakt World Animal Protection Sverige:

Lise-Lott Alsenius 

070-397 2133

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

 

Läs fler pressmeddelanden