Bjørneungerne kunne være blevet solgt til mareridtslignende forhold. Men takket være en hurtig indsats fra vores lokale partnerorganisation, blev de reddet i sidste øjeblik.

Två björnungar räddade från gallindustrin

Nyheter

Vietnam: Björnungarna skulle säljas till mardrömsliknande förhållanden. Men tack vare en snabb insats från vår lokala samarbetsorganisation räddades de i sista stund.

Två björnungar, så små att de knappt öppnat ögonen, räddades nyligen från att bli sålda – och mest troligt hamna i en gallfabrik. Björngalla ses som ett slags universalmedel i traditionell asiatisk medicin och det finns stora pengar att tjäna.

Vår vietnamesiska partnerorganisation, Education for Nature Vietnam (ENV), som vi finansierar, fick ett tips om planer på en olaglig försäljning. Organisationen kontaktade myndigheterna och tillsammans med ENV ryckte polisen ut på en gång och konfiskerade de två björnungarna.

1022688

Säljaren – en vietnamesisk kvinna – hade kommit till ett café i en liten stad i Hai Phoung-provinsen, med en liten påse av den sort som husdjur brukar transporteras i. Hon hade avtalat att sälja björnungarna för en stor summa pengar. Men tack vare ENV möttes hon i stället av polisen som arresterade henne.

Ungarna var värda pengar – döda eller levande

De två björnungarna är så små att de fortfarande är beroende av sin mamma. Det är därför tveksamt om de ens överlevt om de inte konfiskerats.

1022687_0

Även om de överlevt hade de bara haft fruktansvärt lidande framför sig. Rövade från sin mamma till ett liv i trånga, smutsiga burar, där de under stor smärta skulle tappas på sin galla.

Om ungarna dött kunde köparen i stället tjäna pengar på att lägga deras små kroppar i krukor med vin. Då kunde de säljas som lyxdryck med påstådd läkande verkan till den växande medelklassen.

En ny chans i livet för björnarna

I Vietnam har det varit olagligt att tappa och sälja björngalla sedan 2005. ENV samarbetar med myndigheterna om att hitta och stoppa den olagliga gallindustrin. 

De två björnungarna har haft en traumatisk början i livet men får nu en möjlighet till ett gott liv, där de kan växa sig friska och starka.

Ungarna kommer att transporteras till Four Paws-reservatet i Ninh Binh. Där kommer de troligen att handmatas och få massor av omsorg av djurvårdarna, tills de är starka nog att klara sig själva i det skyddade reservatområdet.

Läs mer..