Björnarna Marinel och Mogli räddade från ett liv bakom galler

Rumänien: Marinel och Mogli räddade från ett liv bakom galler

Blogg

Skrivet av

I juli lyckades vi tack vare stödet från våra Animal Protectors rädda Marinel och Mogli - två björnar som levt ett eländigt liv i en liten rostig bur på Resita Zoo i södra Rumänien

Den 16 år gamla hanbjörnen Marinel och honbjörnen Mogli som är 13 år delade tidigare bur med björnen Terra och hennes unge Pluto, som vi räddade 2014. Marinel är faktiskt far till Pluto.

När vi räddade Terra och Pluto vägrade Resita Zoo att också överlämna Marinel och Mogli till oss. Men efter att vår rumänska samarbetsorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) under tre års tid satt press på djurparken och efter att media och de lokala myndigheterna blev inblandade har vi nu äntligen lyckats ge björnarna ett nytt liv i Zarnesti-reservatet.

Ett långt liv i fångenskap

Marinel och Mogli har levt i djurparken sedan de var små. De kan knappast komma ihåg hur det känns att ha gräs under trampdynorna istället för ett hårt cementgolv. De två björnarna fick mer plats i buren efter att vi räddat Terra och Pluto, men de hade inget som påminde om ett riktigt björnliv. De kunde inte klättra i träd, leka i bassänger eller vila sig i mjukt gräs.

ap-blog-aug16-intext

Det bådar gott för de båda björnarna

Just nu befinner sig björnarna i reservatets karantänområde, där de kan njuta av frisk luft, de spännande dofterna och ljuden från naturen.

En del björnar är, när de kommer till reservatet, i mycket dåligt skick efter många års fångenskap. Men lyckligtvis är Marinel och Mogli både friska och pigga och verkar inte allför påverkade av de usla fårhållanden som de hittills har levt under.

Båda björnarna är fortfarande lite oroliga efter flytten och på sin vakt i sina nya omgivningar. Vi räknar dock med att de snart ska börja njuta av sitt nya liv i skogsreservatets trygga miljö.

Läs mer om vårt arbete med björnarna i Rumänien >>

Skriv till oss om du har frågor om ditt månadsgivande, vill ändra adress eller annat.