A pangolin forages for termites at the wildlife centre where it is being cared for.

Nytt samarbete mot handel med vilda djur

Nyheter

Vårt undersökningsteam ska tillsammans med organisationen Freeland sätta käppar i hjulet på den omfattande olagliga handeln med vilda djur i Sydostasien.

Freeland arbetar för att stoppa såväl människohandel som olaglig handel med vilda djur. Med vårt nya samarbete kan vi bli ännu mer effektiva i arbetet med att rädda de många vilda djur som tas tillfånga och säljs illegalt mellan olika länder i regionen.

Vårt undercover-team och Freeland ska tillsammans samla in information som kommer att användas för att stoppa den illegala handel med vilda djur i Sydostasien. Samtidigt försöker vi övertyga lokalbefolkningen om att vilda djur hör hemma i naturen.

Vilda djur är big business

Vilda djur är sorgligt nog en extremt värdefull och lönsam handelsvara. Den illegala handeln är värd minst 19 miljarder dollar om året och är därmed den fjärde mest lönsamma formen av internationell organiserad brottslighet - på andra plats efter narkotikahandel, piratkopiering och människohandel.

En händelse i Thailand tidigare i år visade hur mycket pengar som står på spel i handel med vilda djur. Landets myndigheter beslagtog 151 myrkottar till ett värde av cirka 3 miljoner Thailändska baht (cirka 750 000 kronor).

Den illegala handeln orsakar stort lidande

Handeln med vilda djur är inte bara ett hot mot många arter som är utrotningshotade – den leder också till att miljontals vilda djur varje år utsätts för stort lidande när de tillfångatas och tvingas bort från naturen.

Infångandet är i sig mycket påfrestande för djuren, och de hanteras ofta så illa under transporten att de bryter ben, svansar och skal. Djuren hålls trångt på små ytor under en lång tid, vilket leder till att många blir sjuka eller till och med dör.

Vilda djur är varken sällskapsdjur eller souvenirer

Vårt nya samarbete med Freeland kommer bland annat att leda till att viktiga hemliga nätverk som kontrollerar handeln avslöjas. Så fort vi får fler resultat att berätta om kommer vi att göra det på vår Facebook-sida.

Vilda djur hör hemma i det vilda - och vi kommer inte att sluta kämpa förrän de lämnas ifred och inte riskerar att fångas av tjuvskyttar för att säljas som sällskapsdjur, exotiska souvenirer eller som ingredienser i traditionell medicin.

Läs mer om vårt arbete för att skydda vilda djur >>

Den illegala handeln är värd minst 19 miljarder dollar om året och är därmed den fjärde mest lönsamma formen av internationell organiserad brottslighet - på andra plats efter narkotikahandel, piratkopiering och människohandel.

Läs mer..