Kontakt os

Särskild omtanke om handikappade björnar

Nyheter

Några björnar på vårt björnreservat i Pakistan har lidit så svårt i sina tidigare liv där de tvingats slåss med kamptränade hundar, att de är för svaga för att leva i huvudinhägnaden.

Vi har därför byggt en ny inhägnad där björnar med särskilda behov övervakas extra noggrant av Balkasarteamet. Den handikappvänliga björninhägnaden är för närvarande hem för fyra björnar. Sexåringen Chowti och 10-åriga Pooh är båda blinda. De delar inhägnaden med 11-åriga Maori som har ett förlamat bakben och sexåriga Lala med ett stort hål i sin nos.

”På grund av deras handikapp skulle det vara svårt för dem att flyttas till huvudinhägnaden. Där skulle de få konkurrera mot andra björnar om utrymme och mat. Det skulle bli väldigt stressande. Men i den här specialinhägnaden är de trygga och glada”, förklarar Madeeha Manzoor från Bioresource Research Centre of Pakistan, som driver fristaden med buskar och träd, små pooler för att kunna bada och leka och några klätterställningar och skuggiga områden.

lala-1712


Lala.

Lyckliga tillsammans

”Det är underbart att se björnarna så lyckliga i den här inhägnaden. Ibland skuttar de och leker men mestadels verkar de sova på sina favoritställen. Moari och Lala älskar skuggan medan Chowti föredrar att sitta vid poolen och doppa sina ramar i vattnet. Pooh älskar att sova nära ingången”, säger Madeeha och förklarar att personalen särskilt ser fram emot att mata dem med rotibakat bröd från fristadens eget bageri – och färsk frukt som är deras favorit.

chowti1712


Chowti.

”Alla är så lyckliga när de hör ljudet från matvagnen som närmar sig inhägnaden. Och de vet att de kommer att få allt som de behöver. De behöver inte oroa sig för att större björnar i huvudinhägnaden kan ta maten ifrån dem. Det är sorgligt att veta att om vi inte hade räddat dem hade de fått fortsätta slåss i ringen trots sina handikapp. Sådant lidande är otroligt”, avslutar Madeeha.

pooh1712


Pooh.

Bli Animal Protector och hjälp lidande djur i världen tillsammans med oss >>

Det är underbart att se björnarna så lyckliga i den här inhägnaden. Ibland skuttar de och leker men mest verkar de sova på sina favoritställen.

Läs mer..