Fria elefanter

Mycket begränsat liv för svenska kungens elefanter efter 20 år

Nyheter

I år är det 20 år sedan Carl XVI Gustaf fick två elefanthonor av Thailands dåvarande kung Bhumibol. Nu lever Saonoi och Bua tillsammans med hanen Tonsak ett mycket begränsat liv i Kolmården. I stark kontrast till hur elefanterna har det i reservaten som World Animal Protection stödjer i Thailand.

Elefanthängnet Kolmården

Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection Sverige, säger: 

”När jag nyligen besökte Kolmården var det sorgligt att se Saonoi, Bua och Tonsak i ett litet hägn som nästan bara består av sand. De kan bada och jag vet att djurvårdarna gör vad de kan för att aktivera dem. Men det är otillräckligt. Skillnaden är milsvid, när jag jämför med de elefanter som vi varit med och räddat från turistindustrin i Thailand och som nu kan röra sig över stora områden i djurvänliga reservat. Jag hoppas svenska djurparker slutar att hålla elefanter i fångenskap. Vi borde istället satsa pengar på att bevara elefanter där de hör hemma”. 

Hög dödlighet

Elefanterna i Kolmården har drabbats av ett flertal dödsfall de senaste decennierna. För omkring 20 år sedan avlivades alla fem elefanter som då fanns i Kolmården, på grund av att de smittats av tuberkulos. 

Idag har Kolmården tre elefanter, som alla är gåvor från den tidigare thailändska kungen Bhumibol. Förutom Carl XVI Gustafs elefanter som kom till Kolmården 2004, finns sedan 2015 också Tonsak där. Han flyttades från Köpenhamn Zoo och var en gåva till drottning Margarethe i Danmark 2001. 

Det har varit svårt att få nya elefantungar att överleva. Bua har varit dräktig tre gånger. Ungen Namsai bor numera i Tyskland, men en av ungarna var död redan vid födseln och en dog innan den hade fyllt två år. 

Muthu tillbaka i Thailand

Roger Pettersson säger:

”Muthu, ännu en av kung Bhumibols elefanter, är ett glädjande aktuellt exempel på en elefant som befriades från sin fångenskap och fick komma tillbaka till Thailand för att leva ett mer värdigt elefantliv”.

Fria elefanter i Thailand

Muthu skänktes av Bhumibol till Sri Lanka 2001 och bodde i ett buddhistiskt tempel där han bland annat utnyttjades i parader. Efter att djurrättsaktivister slagit larm om att Muthu vanvårdades bad regeringen i Sri Lanka offentligt om ursäkt för hur han behandlats och han flögs nyligen hem igen till Thailand.

Regeringen i Thailand stod för alla kostnader för transporten. Väl hemma i Thailand transporterades Muthu till ett av världens bästa elefantsjukhus, där han ska få vård. Efter vistelsen i karantän är planerna att han ska få leva sitt liv i ett djurvänligt naturreservat. 

Roger Pettersson säger:

”Jag hoppas innerligen att den här historien slutar lyckligt och jag är tacksam för att regeringen i Thailand tog djurrättsaktivisternas larm på allvar och grep in. Förhoppningsvis är Muthus öde ett tecken i tiden på att elefanters välfärd nu börjar tas på större allvar och att antalet elefanter i fångenskap kommer att minska”.

Elefanthägn

Mer information om elefantreservat

Här hittar du mer information om elefantvänliga anläggningar i Thailand och djurvänlig turism:

Så här reser du djurvänligt

 

 

Vill du hjälpa djur som lider?

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Ja, jag vill hjälpa djuren! 

Skillnaden är milsvid, när jag jämför med de elefanter som vi varit med och räddat från turistindustrin i Thailand och som nu kan röra sig över stora områden i djurvänliga reservat.

Läs mer..