Hunden Mercy behandlades illa i Sierra Leone

Hunden Mercy behandlades illa i Sierra Leone

Nyheter

Vår nederländska kollega Dirk-Jan gick igenom ett slumområde i Freetown, Sierra Leone, när han såg en bedårande hund fastbunden i en robust kedja. När han gick närmare såg han att djuret saknade ett öga. En skada som var följden av en konflikt med grannen.

Ägaren till hunden ger sin fyrbenta vän en klapp. Hon säger att Mercy blev slagen av grannen för ett tag sedan, då hon liksom många andra hundar i Sierra Leone gick runt fritt i området. Visst visste hon vem hennes ägare var och kom hem av sig själv. Men grannen slog henne för att han tyckte att hon var störande och orsakade besvär.

Förlorade ett öga

Mercy blev allvarligt skadad och går efter konflikten genom livet med ett öga. Efter händelsen vågar Mercys ägare inte låta henne gå lös utan håller henne numera fastkedjad. Allt för att minimera risken att Mercy ska bli misshandlad igen. En dålig lösning på problemet. 

Många konflikter mellan hund och människa

Berättelsen om Mercy symboliserar de många konflikterna mellan hundar, människor och levnadsförhållandena i staden. Du behöver inte vara i Freetown länge för att få en bild av problemen som plågar staden. Många slumområden vittnar om utbredd fattigdom och skyhög arbetslöshet. Stränderna är täckta med plast och annat avfall. Den kaotiska trafiken blir ännu värre eftersom trafikljus saknas. Kullarna på stadens norra sida krymper allt mer genom erosion. Det är olycksbådande eftersom hundratals människor i Sierra Leone har omkommit av jordskred. 

1021860

Hundar överallt 

Hundar finns det överallt. På eller utmed vägen, på stranden, sovande på trappor, på byggnader under uppförande eller rotandes bland skräp. Många med skador som Mercy. Uppskattningsvis har antalet hundar ökat till 250 000. Det betyder en hund per fem mänskliga invånare - i en stad som förväntas växa med 80 procent under de kommande tio åren.

Så många hundar mitt i så mycket fattigdom är en garanti för elände. Visst älskar många stadsbor i Freetown sina djur. Men det betyder inte att de har tillräckligt med resurser och kunskap för att ta hand om dessa djur. Att det fortfarande finns rabies i landet förvärrar ytterligare. Människor är rädda för ”konstiga hundar” som kan smitta och då de upplever att djuren ”ställer till besvär” blir tröskeln för våld mycket låg.

1020292

Information, sterilisering, vaccination

Berättelser som den om Mercy är vanliga. Vi vill förebygga våld mot hundar genom att sterilisera och vaccinera dem. Genom att utbilda vuxna och barn om rabies och vikten av vaccinationer kan vi skydda både människor och hundar.

Vill du vara med och stödja vårt arbete för världens hundar och andra djur? Bli Animal Protector 

Visst älskar många stadsbor i Freetown sina djur. Men det betyder inte att de har resurser och kunskap nog att ge dem god omvårdnad.