To bjørne er reddet i Pakistan

Räddade: Två björnar får ett nytt liv

Nyheter

Två nya björnar har flyttat in i reservatet i Pakistan. Den ena har i flera år tvingats kämpa för sitt liv mot kamptränade hundar. Den andra är bara en unge, som fortfarande borde leva med sin mamma ute i naturen.

Björnungen Raja var nära att bli såld

Raja är en 10 månaders björnunge som togs från naturen av några tjuvjägare. I början av året visade tjuvjägarna upp Raja på en mässa, där de ville sälja honom till högstbjudande. Lyckligtvis uppyäckte vår pakistanska partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC) vad som försiggick och larmade myndigheterna. Polisen gjorde en razzia på mässan och konfiskerade Raja.

Han är nu överlämnad till BRC:s björnreservat i Balkasar, som vi finansierar. Raja är liten för sin ålder och han var svag när han anlände. Men i övrigt mår han efter omständigheterna bra.

Allt tyder på att Raja kan växa sig stor och stark, tack vare all omsorg som de anställda i reservatet ger honom.

raja
Raja

Jutti ska aldrig mer behöva försvara sig mot hundar

Jutti är fem år gammal. Den största delen av sitt liv har hon tvingats försvara sig mot kamptränade hundar i blodig björnhets. När hon inte kämpade för sitt liv förde hennes ägare henne till by efter by. Där tvingades hon uppträda som dansbjörn så snart tillräckligt många samlats runt dem.

BRC fick föra en dialog under lång tid med Juttis ägare och övertygade honom till sist om att det är oetiskt och mot islam att behandla en levande varelse så brutalt. Till sist sade ägaren ja till att överlämna Jutti till Balkasar-reservatet. BRC har nu hjälpt honom med att starta en liten butik, så att han fortfarande kan försörja sin familj. I gengäld har han skrivit under på att aldrig skaffa sig en ny björn.

I slutet av 2016 blev Jutti transporterad till reservatet. Det syntes tydligt att hon levt under fruktansvärda förhållanden och fått dåligt med mat men hon hade inga andra allvarliga fel. Veterinärerna tog bort hennes nosring och det fick henne genast att känna sig bättre till mods.

Nu befinner Jutti sig i reservatets karantänområde. Här kan de anställda ta sig an henne tills hon är redo att ansluta sig till de andra räddade björnarna i det stora reservatområdet.

jutti
Jutti

Vi fortsätter kampen för att rädda björnarna

Raja och Jutti ska aldrig mer behöva vara rädda för vad människor kan göra mot dem. Nu kan de fritt följa sina naturliga instinkter bland buskar och vattenhål i det stora reservatet.

Vi stoppar inte vår kamp förrän vi har räddat de sista björnarna  i Pakistan, som fortfarande utnyttjas och plågas. Vi arbetar för att helt få stopp på traditionen med björnhets och dansbjörnar och vi samarbetar med de pakistanska myndigheterna om att skydda björnarna i naturen, så att de kan få stanna där de hör hemma.

1017760

Läs också: Så räddade vi dansbjörnen Maya >>

Läs mer om vårt arbete för att stoppa björnhets i Pakistan >>

Om du vill ge fler djur som lider i fångenskap en chans till ett bättre liv kan du bli Animal Protector >>

Raja och Jutti ska aldrig mer behöva vara rädda för vad människor kan göra mot dem. Nu kan de fritt följa sina naturliga instinkter bland buskar och vattenhål i det stora reservatet.

Läs mer..