Fem kraftfulla kvinnor som skyddar havets djur mot spöknät
Nyheter
Möt de fantastiska kvinnorna som leder vårt globala arbete med att stoppa förödelsen som följer av marin nedskräpning. Detta team kämpar för att stoppa den onödiga och ångestladdade döden för hundratusentals djur som fastnar i tappad och kvarlämnad fiskeutrustning.
Varje år fastnar över 100 000 valar, delfiner, sälar och sköldpaddor i “spöknät” – kvarlämnade, tappade eller kasserade fiskenät, linor eller fällor.
Svindlande 640 000 ton lämnas i våra hav varje år. Det mesta är gjort av plast, som tar upp till 600 år att bryta ner.
Djuren som fastnar i spöknät får ofta en utdragen och plågsam död. Möt fem kvinnor som försöker ändra på detta.
Möt våra havshjältar
1. Ingrid Giskes är globalt ansvarig för vår SeaChange-kampanj. Hon kommer ursprungligen från Belgien. Hon har arbetat med oss i sex år och bor i Sydney i Australien.
En helt vanlig dag kan Ingrid tala till regeringar i FN, arbeta med stora företag och möta våra supportrar.
Tidigare i år åkte Ingrid till Jakarta med en idé om märkning av fiskeutrustning (som skulle göra att tappad och kvarlämnad fiskeutrustning kunde spåras) skulle kunna se ut. Efter att ha lyssnat på lokalbefolkningen och tagit hänsyn till deras uppehälle och livsmedelssäkerhet samarbetade hon med dem på plats för att se till att märkningen skulle bli både praktisk och hållbar.
Ingrid lever i en stuga nära stranden och älskar att simma, springa och snorkla. Havet och livet i det inspirerar henne varje dag.
2. Christina Dixon är vår kampanjledare. Hon bor i London.
Chris har arbetat med flera insatser för att få bort dessa flytande dödsfällor från världshavet.
Från att åka med ett dykningsfartyg i Wales för att ta bort spöknät, leda ett projekt i Skottland för att kartlägga och hämta upp förlorad utrustning till möten med fiskföretag för att diskutera hur spöknät kan hjälpa deras leverantörskedja. Hennes arbete är hektiskt och ingen dag är den andra lik.
Hennes mest inspirerande resa var när hon samarbetade med ett team dykare i Scapa Flow i Orkney. Under fem dagar levde och arbetade hon på en båt ute till havs för att lösa problemet med spöknät på vrak från andra världskriget i Scapa Flow. Projektet går nu in på sitt tredje år och en hisnande mängd spöknät har tagits bort.
När hon inte räddar valar och delfiner och kampanjar i FN spelar Chris bas i två punkband. Hon är också en roller derby-utövare och hoppas få tävla i världscupen nästa år.
3. Elizabeth Hogan är ansvarig för kampanjarbetet för hav och vilda djur i USA.
Hon är specialist på spöknät, att ta bort marint skräp och arbetar på en valfångstpolicy.
Under de senaste fem åren har Elizabeth forskat på påverkan av övergiven fiskeutrustning på havslevande djur och har etablerat räddningsnätverk och infört rapportering av intrasslade djur.
Elizabeth har varit medförfattare till två böcker om CSR (företags samhällsansvar). Hon har utbildning i diplomati från Georgetown University, Master i havs- och kustnaturresurser samt en Master i hållbar utveckling.
Elizabeth reste nyligen till Alaska med uppdraget att rädda och släppa ut intrasslade sälar och sjölejon i ett område där djur ofta fastnar i spöknät.
4. Chiara Vitali är kampanjansvarig för vilda djur i Storbritannien.
Chiara har känt starkt för djurvälfärd sedan hennes första namninsamling när hon var 11 år, då mot pälsindustrin i Italien där hon växte upp.
Chiara tillbringar mycket tid med människor som arbetar med att ta bort spöknät från haven, de räddar också intrasslade djur och hindrar att mer fiskeutrustning hamnar i havet.
En av Chiaras mest givande resor var till Penzances kust, där hon hjälpte till att avlägsna ett gigantiskt trålarnät som satt fast i ett skeppsvrak. Det hade dödat många djur under hundratals år.
5. Lynn Kavanagh är ansvarig för kampanjer om hav och vilda djur i Kanada.
Ett av de mest spännande projekten som Lynn var inblandad i för vår SeaChange-kampanj var att avlägsna ett 25-årigt fiskenät nära Pender Island. Nätet hade funnits på samma plats i flera år och dödat ett stort antal djur.
Lynns team lyckades få bort hela 2 300 kg dödligt nät och har därigenom räddat ett stort antal havsdjur som annars skulle ha fastnat och dött i näten.
Förutom våra havskrigare som vi presenterat här, som arbetar tillsammans med kolleger jorden runt med denna kampanj, hade vi inte kunnat göra detta utan alla våra fantastiska supportrar.
Tack!
Svindlande 640 000 ton lämnas i våra hav varje år. Det mesta är gjort av plast, som tar upp till 600 år att bryta ner.